Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány félti a forintot

2005.01.05. 16:43
Nem akarják felborítani a moneátris politikát az új tagokon keresztül - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a Klub Rádiónak adott interjújában elmondta, a kormánynak kötelessége véleményt monstani a monetáris politikáról.
A miniszterelnök szerint bár a monetáris politikáért a jegybank monetáris tanácsa felelős, a kormánynak kötelessége véleményt mondani erről. "A monetáris tanács eddig nem volt független, mert közvetlenül a jegybank elnökétől függött, és ez a gyakorlat sehol sem működött, sem a Bank of Englandnál sem a lengyel jegybanknál" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Klub Rádió "Jegyzett tőke" című műsorában a miniszterelnök kifejtette, a monetáris tanács tagjainak kiválasztási joga a módosított jegybanktörvény szerint megoszlik a kormány, annak pénzügyminisztere, a köztársasági elnök és a parlament között. "Az új tagokon keresztül nem kívánjuk felborítani a monetáris politikát, és nem is értek egyet azzal, hogy radikális beavatkozásra kerüljön sor" - fogalmazott.

Tönkre mennek

A miniszterelnök szerint a magyar pénzpiacon túlságosan magas hozamot realizálnak a befektetők, akik a viták ellenére itt maradtak, és az euró/forint árfolyam nem gyengült, hanem inkább erősödött. "Nem tudunk annyi kamatot csökkenteni, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama kimozduljon a 243-247 sávból" - hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Ezen az árfolyamon a magyar export jelentős része nem versenyképes, és az importált termékekkel sem tud versenyezni a hazai gyártók többsége.

"Lehet túlzásnak minősíteni az a kifejezést, hogy ebbe az árfolyamba bele fogunk dögleni, de sok magyar termelő és kereskedő így érzi ezt, akik tönkre mennek az erős árfolyam miatt. Én ezt elmondom, de döntési befolyásom nincs az ügyre" - hangsúlyozta a miniszterelnök. A gazdaság stabil és növekedési pályán mozog, a bérek és a nyugdíjak reálértéke 2005-ben 3,5-4 százalékkal emelkedik, az infláció 2005-ben egy-két tizedes eltéréssel 4,5 százalék lesz - mondta.

A bruttó hazai termékhez képest az államháztartási hiány évek óta folyamatosan csökken, 2002-ben több mint 9 százalék volt, 2003-ban több mint 6 százalék, 2004-ben már csak több mint 5 százalék - mondta Gyurcsány Ferenc. Ebben az évben a hiány valamivel több lesz 4,5 százaléknál, úgy, hogy közben nem kell megszorító intézkedéseket tenni.