Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ismét leminősítik az országot?

2008.05.30. 07:29
Három kelet-közép-európai ország, köztünk hazánk leminősítését lebegtette meg a Moody's. A hitelminősítő szerint nálunk, a letteknél és a litvánoknál gyors gazdasági visszaesés következhet be, ami a magas inflációval együtt az államadósság megugrását eredményezheti. Ez más helyen is megtörténhet, de ebben a három országban a pénzügyi helyzet túl gyenge, ami fokozza a negatív hatást.

A kelet-közép-európai országok közül Magyarországon, Lettországban és Litvániában a legnagyobb a veszélye annak, hogy az elmúlt évek többé-kevésbé töretlen gazdasági növekedése után kemény korrekció, a gazdaság gyors visszaesése következzék be - állítja jelentésében a Moody's. A vizsgált 11 ország közül így e három esetében a legnagyobb az esélye annak, hogy a hitelminősítő lerontja adósságbesorolásukat.

Az egész régiót fenyegeti az a veszély, hogy a növekedés lassulása a magas inflációval párosulva az államadósság megugrásához vezet, e három ország pénzügyi helyzete azonban nem elég erős ahhoz, hogy ellensúlyozhassa ezt a hatást. Velük szemben Csehország, Észtország és Bulgária megfelelő forrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy az esetleges sokkszerű negatív makrogazdasági változásokat kezelni tudja. Románia, Lengyelország és Horvátország közepesen erős pénzügyi helyzetben van, ezért államadósságuk közepes mértékben nőhet meg - állapítja meg a hitelminősítő.

A térség problémáit súlyosbítja, hogy a világ hitelpiacain kialakult válság miatt csökkent a szabad külföldi tőke mennyisége, márpedig az elmúlt években a tőkebeáramlás ellensúlyozta a régió országainak többé-kevésbé magas folyó fizetési mérleghiányát. A jelentős hiány miatt Romániát és Bulgáriát fenyegeti a leginkább egy bankválság kialakulásának veszélye. Horvátország esetén közepes ennek kockázata.

A másik hitelminősítő, a Fitch hetvenhárom feltörekvő országot sorrendbe állító sérülékenységi rangsorában a 41. helyre sorolta Magyarországot, aminél a régióból csak a másik három visegrádi ország szerepelt jobban. A hitelminősítő szerint a feltörekvő országok makrogazdasági egyensúlyának hullámzása bizonytalanná teszi pénzügyi tartalékaikat, ami csökkenti adósságviselési képességüket és növeli a valuta- és bankválságok kirobbanásának veszélyét.