Lefékezheti a külföldi beruházásokat a munkaerőhiány

2002.01.14. 12:16
Magyarországon mára drámai mértéket öltött a szakképzett munkaerő hiánya - állapítja meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum bérezési tanácsadó társaság tanulmánya. A gyakorlatban csaknem teljes a foglalkoztatás, a továbbra is munka nélkül lévők szakmája iránt viszont nincs vállalati igény.
A külföldi érdekeltségű vállalatoknál az átlagot kissé meghaladó mértékben emelkednek a bérek. A felmérés adatai szerint a külföldi vállalatok átlagosan a magyar átlagkereset másfélszeresét fizetik munkavállalóiknak. A fizetések tavaly átlag15 százalékkal emelkedtek, a 2002-es évre pedig mintegy 10 százalékos növelést terveznek.

Munkaerőhiány, rossz képzés

A cégek többségénél korszerű bérezési rendszereket alkalmaznak. A viszonylag magas fizetések ellenére a szakképzett munkaerő hiánya egyre komolyabban érezhető. A helyzetet nehezíti, hogy a közeljövőben várhatóan jelentősen emelkedik a vállalatok szakemberigénye. A kamara véleménye szerint a munkaerőhiányért alapvetően a magyarországi szakképzés rendszere és gyakorlata okolható, ebben ugyanis figyelmen kívül hagyják a vállalatok igényeit.

Egyetemista helyett szakmunkás kell?

Az egyetemi képzést részesítik előnyben, míg kereslet leginkább a képzett szakmunkás iránt van. A vállalati dolgozói továbbképzés pedig nem képes megoldani a problémát. A nem szűnő munkaerőhiány miatt a német tulajdonú cégek egyre-másra felülvizsgálják magyarországi szerepvállalásukat. Az elégtelen munkaerő-kínálat végső soron akár meg is akadályozhatja újabb beruházásaikat.