Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lefékezheti a külföldi beruházásokat a munkaerőhiány

2002.01.14. 12:16
Magyarországon mára drámai mértéket öltött a szakképzett munkaerő hiánya - állapítja meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum bérezési tanácsadó társaság tanulmánya. A gyakorlatban csaknem teljes a foglalkoztatás, a továbbra is munka nélkül lévők szakmája iránt viszont nincs vállalati igény.
A külföldi érdekeltségű vállalatoknál az átlagot kissé meghaladó mértékben emelkednek a bérek. A felmérés adatai szerint a külföldi vállalatok átlagosan a magyar átlagkereset másfélszeresét fizetik munkavállalóiknak. A fizetések tavaly átlag15 százalékkal emelkedtek, a 2002-es évre pedig mintegy 10 százalékos növelést terveznek.

Munkaerőhiány, rossz képzés

A cégek többségénél korszerű bérezési rendszereket alkalmaznak. A viszonylag magas fizetések ellenére a szakképzett munkaerő hiánya egyre komolyabban érezhető. A helyzetet nehezíti, hogy a közeljövőben várhatóan jelentősen emelkedik a vállalatok szakemberigénye. A kamara véleménye szerint a munkaerőhiányért alapvetően a magyarországi szakképzés rendszere és gyakorlata okolható, ebben ugyanis figyelmen kívül hagyják a vállalatok igényeit.

Egyetemista helyett szakmunkás kell?

Az egyetemi képzést részesítik előnyben, míg kereslet leginkább a képzett szakmunkás iránt van. A vállalati dolgozói továbbképzés pedig nem képes megoldani a problémát. A nem szűnő munkaerőhiány miatt a német tulajdonú cégek egyre-másra felülvizsgálják magyarországi szerepvállalásukat. Az elégtelen munkaerő-kínálat végső soron akár meg is akadályozhatja újabb beruházásaikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?