Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kétmilliárd új munkahelyekre

2006.01.04. 07:24
Összesen kétmilliárd forintra pályázhatnak a munkaügyi tárcánál azok a hazai cégek, amelyek új kollégák foglalkoztatását vállalják. Egyebek között a hozzáadott értékű tevékenységek elindítását tervezők, illetve az ország elmaradottabb térségeiben beruházásokat indítók számíthatnak pályázati forrásra.

A Világgazdaság értesülése szerint az egyik munkahelyteremtést segítő kiírásra azok a cégek nyújthatnak be támogatási igényt, amelyek hozzáadott értékű tevékenységek elvégzésére keresnek új, főleg kvalifikált, diplomás kollégákat. A 200 milliós keretösszegre azok az információtechnológiai, pénzügyi-számviteli-üzletviteli szolgáltató, tanácsadó, telefonos ügyfélszolgálati profilú cégek pályázhatnak, amelyek új beruházást terveznek, és legalább öt új munkatárs foglalkoztatását biztosítják. Lényeges, hogy pályázni csak olyan projekttel lehet, ahol a foglalkoztatást legkésőbb július elsejével meg is kezdi a cég.

Ezen a pályázaton belül két kategóriában pályázhatnak a cégek munkahelyteremtő beruházási célú projekttel, illetve munkahelyteremtés támogatása címmel. Elriaszthatja azonban a jelentkezőket, hogy míg az első kategóriában öt, addig a másodikban legalább három évig kell foglalkoztatni az újonnan felvett munkatársakat. Jobb a helyzet, ha kis- és középvállalkozás jut forráshoz, nekik ugyanis két évre kell vállalniuk az alkalmazást. Az újonnan foglalkoztatottak havi bérköltségének, illetve a közterhek 65 százalékához igényelhet támogatást a cég, ám ha regisztrált munkanélküli a frissen alkalmazott, akkor ez az arány 75 százalékra emelkedik. A támogatás alapjául mindkét kategóriában legfeljebb 200 ezer forint/fő/hó bruttó bérköltség vehető figyelembe. A pályázatban szereplő beruházási projekthez maximum 30 millió igényelhető. A tavaly kiírt hasonló pályázatot nem igazán értékelték a vállalkozások, összesen öt cég nyújtott be igénylést, így a tárca a tavalyi kétszázmilliós keretből mindössze ötvenmilliót tudott szétosztani.

A nagyobb keretű pályázat révén 1,8 milliárd forintot oszthat szét a tárca azon cégek között, amelyek elsősorban az ország gazdasági, társadalmi és foglalkoztatási szempontból elmaradottabb térségeiben végeznek beruházást, valamint hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását vállalják. Itt csak olyan projekttel lehet pályázni, ahol a beruházást ez év november 30-ig befejezi a cég, legalább öt új munkahelyet létesít, az új kapacitásokat pedig öt évig működteti. A pályázó műszaki berendezések, gépek, felszerelések, valamint az egyéb immateriális javak közül a szabadalmak, üzemeltetési licencek vagy a know-how beszerzése során felmerülő költségeket is elszámolhatja. A támogatás mértéke állásonként legfeljebb 800 ezer forint, ám ha a beruházás hátrányos helyzetű megyében valósul meg, új munkahelyenként további 200 ezer forint igényelhető. Ugyanekkora öszszeget kérhet a tárcától a pályázó akkor is, ha regisztrált álláskeresők foglalkoztatására vállalkozik. Roma munkavállaló foglalkoztatásához újabb 100 ezer forint támogatás kérhető, így egy pályázó új munkahelyenként akár 1,3 millió forint támogatást is igényelhet.

Tavaly 68 cég 1,5 milliárd forint elnyerésével 1704 új munkahely kialakításához kapott vissza nem térítendő támogatást. A legmagasabb munkahelyteremtő forrást, több mint 246 millió forintot a nyírbátori Bátor Produkt Kft. nyerte, amely 305 kolléga foglalkoztatását vállalta.

Az idei pályázatok beadásával igyekezniük kell a cégeknek, mivel legkésőbb február 28-ig adhatók be a forrásigénylések a beruházás helye szerint illetékes munkaügyi központhoz, ahol további információk kérhetők a kiírásokkal kapcsolatban.