Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hetvenezer új állás négy év alatt

2006.05.19. 14:51
Hetvenezer új munkahely jött létre Magyarországon az utóbbi négy évben. A munkaerőpiac fejlődése nem köthető az EU tagsághoz, nem vagyunk mobilak, nem akarunk külföldre menni dolgozni. A munkanélküliségi ráta nőtt az utóbbi időben, de még így is a legjobbak vagyunk a V4-ek között.

Az EU új tagállamai számára komoly gondot jelent a munkanélküliség - írja az EurActiv európai hírportál. A huszonötök Európájában a munkanélküliségi ráta 8,6 százalékos, közben Lengyelországban 18, Szlovákiában 15 százalék körüli.

Magyarországon a foglalkoztatottság 57 százalékos, a fekete gazdaságban még további 3-5 százalékot foglalkoztathatnak. A munkanélküliségi rára 2001-ben csökkenni kezdett, de 2004-ben újra egyre többen maradtak munka nélkül. 2002 és 2006 között összesen 370 ezer munkahelyet hoztak létre, és 300 ezer szűnt meg, így a négy év alatt összesen 70 ezer új munkahely jött létre.

Az összeállításból kiderül: az emberek megítélése szerint a legnagyobb probléma a jól képzett munkerő és a mobilitás hiánya. Emellett a külföldi munkavállalásra való hajlandóság is nagyon alacsony, a lakosság pedig öregszik és fogy. Magyarországon a foglalkoztatottságot nem befolyásolta az uniós csatlakozás.

Máshol se jobb a régióban

Csehországban 2005-ben csökkent a munkanélküliségi ráta, de - annak ellenére, hogy a régióban itt a leggyorsabb, hat százalékos a GDP növekedése - a várakozásokat mégis alulmúlja, jelenleg nyolc százalék körül van.

Lengyelországban az év első negyedévében 17,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, másfél százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Igaz, sok külföldön dolgozó lengyel regisztrálja magát munkanélküliként és sokan dolgozhatnak illegálisan is. 2007-ben 15,5 százalékos rátát várnak 4,6 százalékos GDP bővülés mellett.

Szlovákiában a munkanélküliség csökkent az uniós csatlakozás óta, de ez nem feltétlenül csak a tagságnak köszönhető. A munkahelyteremtés megugrásának az oka a gyorsabb gazdasági növekedés és a külföldi befektetések megugrása. A foglalkoztatási ráta - Magyarországhoz hasonlóan - 57 százalékos, a munkanélküliségi 15,8 százalékos.