Bernadett
0 °C
4 °C

Egyre több külföldi dolgozik nálunk

2001.12.20. 10:56
Egyre több külföldi dolgozik hivatalos papírokkal Magyarországon, a legnagyobb csoportot a román állampolgárok alkotják, a kínaiak száma majdnem elérni az EU polgáraiért - derül ki az OECD jelentéséből, melyet a Világgazdaság ismertetett.
Az 1996-os megtorpanás óta évről évre növekszik a Magyarországon külföldieknek kiadott munkavállalási engedélyek száma: az 1999-ben regisztrált közel 30 ezres érték másfélszerese a két évvel korábbinak - számol be az OECD.

Ázsia lendületben

Tavaly 35 ezer engedélyt adtak ki, ezek körülbelül fele, pontosan 17 ezer 235 darab román állampolgároknak jutott. A második legnagyobb csoport a volt szovjetunióbelieké, ők 5157 engedélyt kaptak. Utánuk következtek a szlovák állampolgárok 2856 engedéllyel, az EU-tagok 2734-gyel, a kínaiak 2054-gyel, a volt Jugoszlávia lakói 1400-zal, illetve a vietnamiak 726 munkavállalásival.

Jöhetnének a románok is

Készen állunk arra, hogy Románia állampolgárait egyenlő elbánásban részesítsük a magyarországi munkavállalás lehetőségét illetően - nyilatkozott a napokban Németh Zsolt külügyi államtitkár a kedvezménytörvény kapcsán. A Foglalkoztatási Hivatal ez ideig nem készített számításokat arról, hogy milyen munkaerő-piaci következményei lennének, ha a határon túli magyarokhoz hasonlóan a románok is úgy kapnának évenként három hónapra szóló munkavállalási engedélyt, hogy a munkaügyi központ nem vizsgálja a munkaerő-piaci helyzetet.

Protekcionista szakszervezetek

Rabi Ferenc, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta: felboríthatja a jelenleg kialakult munkaügyi kapcsolati rendszert, ha a kormány megnyitja a munkaerőpiacot .

Egy neve mellőzését kérő munkaügyi szakértő szerint ugyanakkor nem okozna drámai helyzetet, ha az összes román állampolgárra kiterjesztenék a státustörvény által a munkavállalás terén a határon túli magyaroknak januártól nyújtandó kedvezményeket, hiszen nincs olyan nagyszámú betöltetlen munkahely, ami idevonzaná őket. Foglalkoztatásuk a munkaadónak akkor jelent anyagi hasznot, ha olcsóbban tudja alkalmazni őket, mint a magyarokat. Ám a környező országok munkavállalói a minimálbérért nem jönnek át dolgozni - állítja a szakértő. Így foglalkoztatásuk csak feketén lenne kifizetődő a munkaadónak, akkor pedig már magyart is foglalkoztathat. Továbbá számos munkakörben elengedhetetlen a magyar nyelv ismerete. A fizikaiak közül a külföldiek általában a rossz munkafeltételeket teremtő - és ezért nagy fluktuációjú - munkákat vállalják el. v