Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Leváltották a Villamosművek vezetőjét

2004.11.19. 15:48
Távozik posztjáról a Magyar Villamosművek vezérigazgatója - tudta meg az Index. Lapunk értesülését a vállalatnál megerősítették. Úgy tudjuk, utódja a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója lehet.
December elsejével távozik posztjáról Pál László, a Magyar Villamosművek vezérigazgatója - tudta meg az Index. Lapunk értesülését a cég sajtóosztályán is megerősítették. A vállalat közleményt ad ki a történtekről. A vezérigazgatót az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kezdeményezésére hívta vissza a vállalat közgyűlése - tájékoztatta az Indexet az ÁPV Rt.

Év elején mondott le a Magyar Villamosművek Rt. elnöke, Lengyel Gyula egy rendkívüli igazgatósági ülés után. Akkor újra találgatások kezdődtek Pál László vezérigazgató menesztéséről. Lehetséges utódjaként Kocsis István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója és Hatvani György, a gazdasági és közlekedési minisztérium energetikai ügyekért felelős helyettes államtitkára került szóba.

Az Index úgy tudja, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója most is felmerült lehetséges utódként. Az Index információit az ÁPV Rt. megerősítette, a közgyűlés ideiglenesen Kocsis Istvánt hatalmazta fel a társaság operatív szervezetének irányításával.

Miniszter volt

Pál László országgyűlési képviselő volt. Az MSZP elnökségének javaslatára az 1994. július 15-én hivatalba lépett koalíciós kormány ipari és kereskedelmi minisztere lett.

Az Országgyűlés honlapján található életrajza szerint a villamosenergia-ipar privatizációja kapcsán is különvéleményt képviselt, álláspontja szerint az áramszolgáltató vállalatok többségi tulajdonának az MVM Rt. kezében kellett volna maradnia, hogy a villamosenergia-rendszer perspektivikus működése biztosítva legyen.

Nézeteit nem fogadta el sem Békesi László, sem Bokros Lajos pénzügyminiszter, sem Horn Gyula miniszterelnök, aki 1995. július 15-i hatállyal felmentette az ipari tárca vezetése alól. Továbbra sem értett egyet a privatizációs törvény módosításával s az önkormányzati tulajdonról szóló törvény idevonatkozó részének módosításával, és nem is szavazta meg a javaslatokat.