Ágnes
-5 °C
2 °C

Egy évig üresen konghat a Nabucco?

2007.10.03. 08:12
Ha elkészül a tervezett határidőre, egy évig is üres maradhat az azeri gázra építő Nabucco vezeték, miután Sah Deniz lelőhely kiaknázása csúszik.

Egy évet csúszik, vagyis csak 2013-ban indulhat az óriási Sah Deniz gázlelőhelyen a termelés második, 10 milliárd dolláros szakaszának a megindítása, fúrási problémák miatt - idézi a területen dolgozó norvég Statoil elnökhelyettesét, Jan Heiberget a The Moscow Times.

A hír problémát okozhat a jórészt azeri gáz európai importjára épülő Nabucco gázvezetékprojekt számára is. A cső ugyanis a mostani tervek szerint 2011-re elkészülne, s akkortól vagy 2012-től már lehetne is rajta szállítani a gázt.

A hírből az olvasható ki, bár nem említik benne, hogy legalább egy évig üresen kongana a Nabucco, feltételezve, hogy megépül a megadott határidőre. Üressége mellett szól, hogy a további lehetséges szállítóként számon tartott Iránnak előbb komoly infrastruktúra-fejlesztéseket kellene megvalósítania, ha Európába akarna exportálni, s kérdés, akar-e. Ráadásul a Nabucco-projektet vezető OMV iráni beruházási terveit élénk amerikai tiltakozás követte néhány hete. Remélnek a projekttagok - köztük a Mol - gázt a Nabuccóba más közép-ázsiai szovjet utódállamból is, de ezek európai gázexportja elé az orosz ellenérdek gördíthet akadályt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!