Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy évig üresen konghat a Nabucco?

2007.10.03. 08:12
Ha elkészül a tervezett határidőre, egy évig is üres maradhat az azeri gázra építő Nabucco vezeték, miután Sah Deniz lelőhely kiaknázása csúszik.

Egy évet csúszik, vagyis csak 2013-ban indulhat az óriási Sah Deniz gázlelőhelyen a termelés második, 10 milliárd dolláros szakaszának a megindítása, fúrási problémák miatt - idézi a területen dolgozó norvég Statoil elnökhelyettesét, Jan Heiberget a The Moscow Times.

A hír problémát okozhat a jórészt azeri gáz európai importjára épülő Nabucco gázvezetékprojekt számára is. A cső ugyanis a mostani tervek szerint 2011-re elkészülne, s akkortól vagy 2012-től már lehetne is rajta szállítani a gázt.

A hírből az olvasható ki, bár nem említik benne, hogy legalább egy évig üresen kongana a Nabucco, feltételezve, hogy megépül a megadott határidőre. Üressége mellett szól, hogy a további lehetséges szállítóként számon tartott Iránnak előbb komoly infrastruktúra-fejlesztéseket kellene megvalósítania, ha Európába akarna exportálni, s kérdés, akar-e. Ráadásul a Nabucco-projektet vezető OMV iráni beruházási terveit élénk amerikai tiltakozás követte néhány hete. Remélnek a projekttagok - köztük a Mol - gázt a Nabuccóba más közép-ázsiai szovjet utódállamból is, de ezek európai gázexportja elé az orosz ellenérdek gördíthet akadályt.