Géza
1 °C
16 °C

Feljelentik a NABI-t

2003.05.30. 09:05
Semmibe veszik a dolgozók jogait a cég kaposvári gyárában - állítják az érdekvédők. A szakszervezet ezért sztrájkra készül és feljelenti a főként amerikai megrendelésekből élő céget. A munkások állítják: félnek, kihasználják őket és minősíthetetlenül bánnak velük. A megyegyűlés elnöke szerint a cég vezetői arrogánsak és alpári a stílusuk.
A Vasas Szakszervezet feljelentést tesz a NABI Rt. ellen, mivel vezetői úgy látják, hogy a kaposvári gyárban semmibe veszik a dolgozók jogait, gátolják a munkások szabad szervezkedési jogát, lehetetlenné akarják tenni a szakszervezetet, megfélemlítik a szakszervezet tagjait. Ezt Szőke Károly, a Vasas Szakszervezet elnöke mondta azon a kaposvári megyeházi fórumon, amelyen a rt. kaposvári gyárában dolgozó csaknem száz szakszervezeti tag képviseletében húszan vettek részt.

Csapdát sejt a munkásvezér

A szakszervezeti vezető bejelentette: lemondja a gyár vezetőinek péntekre szóló meghívást, amely őszinte feltáró megbeszélésre invitálja a szakszervezeti tagokat. Ezt azzal indokolta, hogy csapdát lát a meghívásban, a gyár vezetőinek szerinte nincs más szándéka, minthogy pontosítsa azoknak a nevét, akiket nem tudott beazonosítani a segítséget kérő levélen, amelyet több mint 60-an írtak alá, a mintegy 230 dolgozó közül.

Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Svajda József az MSZOSZ megyei elnöke azt követően fogadta a Vasas Szakszervezet vezetőit és a kaposvári gyárban dolgozó tagokat, hogy néhány nappal korábban levélben kértek segítséget - egyebek mellett e két testület vezetőjétől - a munkahelyi gondok megoldásához.

'Arrogáns, alpári' cégvezetők

Svajda József példátlannak nevezte a NABI Rt. kaposvári gyár vezetőségének viselkedését. Mint mondta: a megyében eddig még mindig sikerült szót érteni a szakszervezetnek a munkaadókkal, ám ezúttal úgy tűnik, ez a kísérletük hiába való.

Az MSZOSZ megyei elnökének véleményét osztotta a megyei közgyűlés elnöke is. Ezt mindketten arra a múlt heti, gyárban tett látogatásukra alapozták, amelyen az lett volna a cél, hogy megvitassák a munkaadó és a munkavállalók közötti feszültséget, esetleges félreértéseket. Gyenesei István erre a tárgyalásra visszautalva már-már 'minősíthetetlenül arrogánsnak, alpárinak' nevezte a cég vezetőinek hozzáállását a dolgozók problémáihoz.

A közgyűlés elnöke elmondta: minthogy közvetlen hatása nincs a rt.-re, közvetítést ajánlott a dolgozóknak, ám ez a jelek szerint nem vezet eredményre.

A dolgozók félnek

Patai Mária szakszervezeti vezető a dolgozók sérelmeit sorolva egyebek mellett a munkaköri leírások hiányát, a minősíthetetlen emberi bánásmódot említette. Mint mondta: a dolgozók félnek a gyár vezetőitől, s a megtorlástól, ugyanis eddig csak arra volt példa, hogy aki szót emelt a munkavállalók jogaiért, azt elbocsátották.

Szőke Károly szerint ezt erősíti az is, hogy csütörtökön két szakszervezeti vezetőnek jogtalanul, rendkívüli felmondással megszüntették a munkaviszonyát. Ezzel kapcsolatosan közölte: ha ezt nem vonják vissza, akkor munkaügyi bírósághoz fordulnak.

A Vasas Szakszervezet elnöke arról is beszámolt: pénteken Budapesten összehívják a NABI Rt. szakszervezeti elnökségét - jelenleg a mintegy 700 magyarországi alkalmazott egyharmada tagja a szakszervezetnek - és döntenek a további lépésekről. Az biztos, hogy ők, ellentétben a munkaadóval, betartják a törvényes utat. Ennek értelmében előbb tárgyalnak, majd ha kell sztrájkolnak, hogy érvényt szerezzenek a dolgozók jogainak, és a törvények betartására késztessék a munkaadót. Pénteken tiltakozásra és szolidaritásra hívják fel a 120 ezer dolgozót képviselő Vasas Szakszervezet 40 ezres tagságát, a 365 munkahelyi szervezetnél.

A munkások úgy érzik, kihasználják őket

Szőke Károly sajnálatosnak nevezte, hogy a felmerült problémákat nem sikerül a gyáron belül megoldani, ugyanakkor szégyenletesnek tartja, hogy egy gazdaságilag erős cég ilyen méltatlanul bánik a dolgozóival.

A nevük elhallgatását kérő alkalmazottak azt mondták: becsapták, félrevezették és kihasználták őket. A munkaszerződésben foglaltaknak nem tesz eleget a gyár vezetése, a felvételnél nem tájékoztatták őket arról, hogy veszélyes anyagokkal kell dolgozniuk. Azzal is 'megalázzák' őket, hogy Székesfehérvárról toboroznak szakképzetlen munkásokat, az övékénél kétszer több fizetésért.

Az autóbuszok gyártásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő társaság kaposvári gyárának múlt évi átadásán a társaság vezetői jelezték, a későbbiek során várhatóan ezer embernek adnak munkát. A cég e hónap közepén kapott egy chicagói megrendelést 142 millió dollár értékben 275 alacsony padlószintű autóbuszra. A NABI jelenleg is szállít autóbuszokat Chicagóba egy 1991-ben elnyert tender alapján, továbbá egy másik megrendeléssel is rendelkezik dízel hajtású buszokra.