Valter
16 °C
31 °C

Jól megy a nagybankoknak

2008.03.05. 07:53
A hazai bankszektor élbolyába tartozó szereplők többnyire az átlagot meghaladó növekedést produkáltak 2007-ben – derül ki az érintettek által közzétett tavalyi adatokból.

Érdekes ugyanakkor, hogy ezúttal – a nyereségen kívül – leginkább a forrásgyűjtésben jeleskedtek a legnagyobb szereplők, hiszen mindegyikük növekedése felülmúlta a piaci átlagot. (A hazai élbolyhoz tartozó hét szereplő közül eddig négyen publikálták éves számaikat: az MKB, a Raiffeisen és az UniCredit később teszi közzé eredményeit.)

Ami a forrásgyűjtést illeti, ezen a területen tavaly nemigen jeleskedtek a hazai hitelintézetek: a bankszektor mindössze 6,9 százalékos emelkedést produkált. Ebből a szempontból tavaly az OTP végzett az élen külföldi leányaival együtt az élboly szereplői közül a maga 19 százalékos növekedésével, de figyelemre méltó a K&H 11,1, illetve a CIB 9,9 százalékos bővülése is.

A mérlegfőösszeg-bővülést illetően a CIB a tavalyi nyertes, hiszen eszközállománya tavaly több mint 21 százalékkal növekedett, és így elérte a 2275 milliárd forintot. Ehhez hozzáadva az év végével beolvadt Inter-Európa által prezentált, nagyjából 350 milliárdos tételt, s ezzel stabilan biztosította magának a második helyet a hazai bankok között. A piacvezető OTP csoport – részben a külföldi érdekeltségeinek köszönhetően – szintén túl tudta szárnyalni a 17,3 százalékos piaci átlagot. Viszont a másik két szereplő, az Erste és a K&H sem panaszkodhat, hiszen mindkettőnek bőven tíz százalék feletti a növekedése.

A hitelállományt tekintve ugyanakkor most egyedül az OTP múlta felül a szektorátlagot, hiszen majdnem 29 százalékos bővülést produkált csoportszinten. A hazai vetélytársai közül egyedül a CIB közelítette meg a maga több mint 20 százalékos bővülésével, s ez kicsivel bár, de már elmarad a szektor által elért értéktől. Az adózott profitot illetően viszont egyáltalán nincs oka panaszra az adatait már nyilvánosságra hozó négy hitelintézetnek, igaz, a mínusz tíz százalékot meghaladó szektorátlagot nem nehéz túlszárnyalni.

A legkiugróbb teljesítménnyel e téren a K&H büszkélkedhet, amely tavaly csaknem háromszorosára növelte adózás utáni nyereségét. A képet csak részben árnyalja, hogy a jelentős növekedéshez 6,7 milliárd forint értékben járult hozzá a Giro Bankkártya Zrt.-ben való részesedés eladása, amely a tavalyi harmadik negyedévben került a bankcsoport könyveibe. A tranzakció nélkül ugyanis a társaság még mindig több mint duplájára növelte adózás utáni eredményét.