Jusztina
3 °C
16 °C

Gyilkossági turistatérkép Nápolyról

2008.03.02. 09:36
Nápolyban gyilkossági turistatérképet készítettek a helyi maffia, a camorra ellen tiltakozó diákok. Az elmúlt két év negyven maffiagyilkosságát tüntették fel rajta. A térképet ingyen fogják osztogatni.

Hamarosan terjeszteni kezdik Nápolyban azt a gyilkossági turistatérképet, amelyet a dél-olaszországi nagyváros diákjai készítettek el, hogy így hívják fel a figyelmet a helyi bűnszövetkezet, a camorra rémtetteire. A széthajtogatható térkép a 2005 és 2007 között elkövetett mintegy negyven camorragyilkosság helyét, időpontját és az áldozatok nevét tünteti fel a város központi és keleti, a bűnözés által leginkább sújtott részén.

"Azt tervezzük, hogy a térképet ingyen osztogatjuk majd a város utcáin a város lakóinak és a turistáknak. Fel akarjuk hívni a figyelmüket arra, hogy Nápoly nemcsak a gyönyörű műemlékek városa, hanem egyben a bűn egyik fővárosa is" - mondta el az AFP-nek Orazio Manzo, az akció egyik kezdeményezője. Megjegyezte azt is: szívesen átadnák a térképüket az idegenforgalmi hivatalnak is, de aligha fogadnák el. Igaz, a szemétválság már eléggé sokat ártott Nápoly külföldi hírének.

A Nápolyban és környékén garázdálkodó, számos családi klánra tagolódó camorra bűnszövetkezet becslések szerint mintegy ötezer tagú a nagyvárosban és a környező Campania tartományban. A nápolyi szemétválság, amelynek során januárra több ezer tonna el nem hordott hulladék halmozódott fel a nagyváros utcáin, részben annak a következménye volt, hogy a szemételtakarítás jórészt a camorra ellenőrzése alatt áll.