Valér
4 °C
8 °C

Egy kézben a torok kéményseprője

2006.10.20. 07:33
Január 2-ától a Danone-csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. a kizárólagos tulajdonosa a Negro cukorkamárkának. A vállalat a napokban egyezett meg a Nestlé Hungária Kft.-vel a márkajogról, s a győriek 20 százalékos volumennövekedést várnak az ügylettől.

A Negro jelenleg a keménycukorka-piacon 37 százalékos részesedéssel bír, a teljes - körülbelül 10 ezer tonnás - cukorkaforgalomnak pedig 15 százalékát "viszi el".

A Napi Gazdaság információi szerint a Negro gyártási jogát több mint egy éve még értékesíteni kívánta a Győri Keksz Kft., ám akkor nem volt anyagilag elfogadható kérő a termékre. Nyilvánvaló, hogy a mostani megállapodás vonzóbbá teheti az itthon rendkívül népszerű gyógycukorkamárkát.

A torok kéményseprőjeként ismert terméket Dréher Antal kőbányai cukorkaüzemében alkotta meg Pietro Negro, miközben hasznosítani igyekezett a gyártás során keletkezett törmelék cukrot. A resztlibe ánizst és mentolt, illetve a mai napig is titkos alapanyagokat kevert, majd ebből született meg a világ egyik első gyógycukra.

A Negrót az 1930-as évektől a Stühmer cég gyártotta, majd az államosítás után a Budapesti Csokoládégyárhoz került a recept. A trösztösítéskor a Magyar Édesipari Vállalathoz került a gyártás, amelyet a győri kekszgyár és a szerencsi csokoládégyár vett át. A privatizáció idején így maradt a márkajog a Győri Keksznél és a Szerencsi Édesipari Vállalatnál.