Alfréd
-3 °C
3 °C

Eldőlt: nem lesz 40 százalékos adókulcs

2003.11.03. 15:05
Az MSZP tiszteletben tartja az SZDSZ kérését, hogy ne legyen egy negyedik, negyven százalékos adókulcs. Az SZDSZ pedig azt vállalja, hogy aláll 2005-ös adóterveitől.
A jövő évben az MSZP országgyűlési frakciója tiszteletben tartja az SZDSZ-nek azt a kérését, hogy ne legyen negyven százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében sem - döntött a szocialista frakció. Juhász Gábor Indexhez eljuttatott közleménye szerint Lendvai Ildikó frakcióvezető ajánlotta megoldásként ezt a javaslatot Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének, hogy pontot tegyenek a hosszú hetek óta húzódó vita végére.

Nő a nyugdíjjárulék

A döntés értelmében a legmagasabb jövedelműek arányos közteherviselése a nyugdíjjárulék felső határának emelésével valósul meg. Vagyis a jövő évben az átlagkereset háromszorosa után kell járulékot fizetni. A magasabb jövedelműek úgy viselik a magasabb terheket, hogy abból egyéni hasznuk is származik, mert nyugdíjalapjukba beleszámít majd, így magasabb nyugdíjellátásban részesülnek - áll a közleményben.

Az SZDSZ eláll terveitől

A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó 130 ezer forint volt az idén a magyarországi átlagkereset. A megállapodásban az SZDSZ vállalta, hogy eláll 2005. évi adóelképzeléseinek törvénybe foglalásától. Ez egyébként további adócsökkentéseket jelentett volna.

Az MSZP hétfői ülésén hetven százalékos többséggel fogadta el a megállapodást.

Az MSZP azután vetette fel egy negyedik adókulcs bevezetésének ötletét, hogy az eredeti pénzügyminisztériumi tervekkel szemben a kisebbik kormánypártnak sikerült elérni, mégis legyen adócsökkentés. A nagyobbik kormánypárt ezzel próbálta pluszbevételekhez juttatni az államot.

Feszültség

Az SZDSZ kezdettől ellenezte a negyven százalékos adókulcs bevezetését. A legutóbbi hírek szerint komoly koalíciós feszültséget okozott volna, ha az MSZP ragaszkodik ötletéhez. A korány egyébként a bizottsági vitákban nem támogatta a negyedik adókulcs ötletét.

Az is kiderült, az MDF fontolgatta - mivel létezik egy hasonló tartalmú saját előterjesztése -, hogy igennel szavaz a szocialista módosító javaslatra.