Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nehéz idők jönnek: részletek

2006.06.09. 19:50
Emelkedik az eva, bevezetik a négyszázalékos szolidaritási adót, nem törlik el az iparűzési adót, a nyugdíj és családtámogatási rendszer viszont nem változik. Pénteken a kormányfő a szocialista frakció előtt az ezermilliárdos megtakarítás részleteit ismertette.

"Sokkal rosszabbra", jóval nagyobb megszorításokra számítottak a szocialista frakciónak az Index által megkérdezett tagjai. A névtelenséget kérő politikusok azután nyilatkoztak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előttük már ismertette a megszorító intézkedések részleteit. A csomag a várakozásokkal szemben nem érinti a legnagyobb pénzeket felemésztő nyugdíj- és családtámogatási rendszert.

Az államtól a tűzhelyig

Egyik informátorunk három csomagot említett, ezek az állam működését, a vállalkozásokat és a háztartásokat érintik. Az első intézkedéseket július 1-én életbe léptetik.

A köztisztviselők létszáma csökken, de a fizetésüket nem automatikusan a bértábla alapján számítják ki, lesz, ahol a ezentúl teljesítménybért adnak az alkalmazottaknak. A kormány az önkormányzatoknak azt javasolja, hogy tíz százalékkal csökkentsék igazgatási költségeiket.

Az már ismert, hogy megszüntetnék a megyerendszert, helyette régiók jönnének létre, de miután a változásokhoz a Fidesz segítségére is szükség van, szocialista forrásaink nem túl optimisták. A tervek szerint például régiónként és nem megyénként szerveződne a rendőrség és az adóhatóság, ami "rengeteg irodát és korrupt vezetőt" tenne feleslegessé.

Szigorú ellenőrzés

Változnak az adójogszabályok is, bevezetik a négyszázalékos szolidaritási adót, amit a cégeken kívül azoktól a magánszemélyektől is beszednek majd, akiknek az éves jövedelme meghaladja a bruttó hatmillió forintot. A vagyongyarapodási vizsgálatok sikerességén felbuzdulva növelni tervezik az ilyen ellenőrzések számát.

"Újra a feljelentők országa leszünk" - kommentálta a tervet egyik szocialista informátorunk. A mostani 15-ről 25 százalékra növekszik az eva, és emelkedik az elméletileg az év elejével, gyakorlatilag júliustól bevezetett ekhó közterhe is. Adó- és járulékemelés, valamint építményadó lesz abban a hármas csomagban, amely az államtól a tűzhelyig mindent érint.

A változások része, hogy legalizálhatóvá válnak a külföldi megtakarítások - tízszázalékos forrásadó ellenében. Bár az EU ellenérzéseit is kivívta a magyar iparűzési adó, biztos, hogy nem törlik el, hiszen 340 milliárdos bevételtől esnének el évente az önkormányzatok.

Emelkedik a tb-járulék, és a társasági adót is "gyengén" emelik. Bevezetik az építményadót, 10 százalék körül emelkedik a villanyszámla. A kormányfő az év végéig 300 milliárd forint megtakarítást vár az változtatásoktól, aztán 2008-ig évi ezermilliárdost.

"Nullaszázalékos jegyeket és bérleteket" vezetnek be, amivel azt akarják elérni, hogy a közlekedési társaságok ne "hasra ütéssel" állapítsák meg, hány nyugdíjas utazott járművein térítésmenetesen, hanem nyomon követhető legyen mindez.