Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A kormány mentené, mások átvennék a péti Nitrogénműveket

2008.12.02. 09:08
Az érdeklődés középpontjába került a péti Nitrogéművek, amely nemrég leállította a termelést. A kormány hajlandó lenne további hitelt és garaciát is adni a cégnek, a korábbi gázszállító Emfesz is feni a fogát a társaságra, és egy tulajdonosi vita is van.

A kormány hajlandó megmenteni a megingott helyzetű péti Nitrogénműveket, hogy életben tartsa a hazai agrárium műtrágyaellátása szempontjából kulcsfontosságú céget, amelynél áll a termelés - írja a Hírextra.hu-ra információira hivatkozva a Népszabadság. A kabinet tagjai azonban még nem jutottak dűlőre abban, hogy pontosan milyen is legyen a mentőcsomag.

A lap tudomása szerint már készült egy kormányhatározat-tervezet a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek "hiteleihez kapcsolódó költségvetési készfizető kezességvállalásra", amelyet a Magyar Fejlesztési Bankot is felügyelő Bajnai Gordon gazdasági, Veres János pénzügyi és Gráf József földművelésügyi tárcavezető terjesztett elő. Eszerint az állam a költségvetésből részint készfizető kezességet vállal az MFB-vel szemben meglévő 56 millió eurós (mintegy 14 milliárd forintos) hitel visszafizetésére, de az MFB újabb 10 milliárd forint hitelt is ad, aminek a visszafizetésére a költségvetés szintén garanciát vállal. Ha a cég nem fizetne, akkor 76 százalékban állami tulajdonba kerülne. Habár a tervezet jelzálogjogot is említ, ám minden más forrás szerint már most az összes eszközt jelzálog terheli.

A Népszabadságnak nyilatkozó Gráf József szerint az az ügy szempontjából másodlagos, ha esetleg a feltételek közé tartozna például a tulajdonosváltás - netán az állami MFB is részesedéshez juthatna -, avagy csupán az új feltételek nem teljesítése járna egyfajta tulajdonosváltással. Ennek kapcsán az agrárminiszter annyit tartott fontosnak, hogy az üzem ne "külföldi" - ezen belül is semmiképpen sem az esetleges konkurensek képviselőinek - kezébe kerüljön.

A lap úgy tudja, az előterjesztés újabb, az MFB-n keresztül nyújtandó hiteléhez Bajnai adta a nevét, ám a garanciákban illetékes pénzügyi tárca megálljt parancsolt. Az egyeztetések tehát most ezen a téren folynak. Az MFB-nél sem nyilatkoznak, de szakértők szerint a szokásos banküzemi körülmények között nem teljesen lenne vállalható egy újabb 10 milliárdos hitel egy hasonló cégnek.

Akkor most kivel is kell egyezkednie az államnak?

A helyzetet két tényező is nagyban bonyolítja. Az egyik, hogy az egyik leggazdagabb magyarként számon tartott, a Nitrogénművek tulajdonosának tekintő Bige László és Rozsnyói György között dúl a harc az üzem 50 százalékos tulajdonrésze felett. Utóbbi perben áll a cég feléért, és a pénzügyminiszternek írt levelében azt állítja, hogy a Nitrogénművek tavalyi hivatalos mérlegében szereplő többmilliárdos nyereséggel szemben ennél is nagyobb veszteséget szenvedett el balul kiütő devizaügyletei miatt.

Az Emfesz is bejelentkezett

A másik bonyolító tényező az, hogy a műtrágyagyártó üzemnek sokáig gázt szállító, ukrán hátterű cég, az Emfesz is hajlandó lenne átvenni a Nitrogénművek hiteleit, amivel az összes eszközön levő jelzálogjog is átkerülne hozzá. A Népszabadságnak nyilatkozó ügyvezető, Góczi István szerint ezzel a társaság átvehetné a cég működtetését, és biztosíthatná a magyarországi műtrágyagyártás jövőjét.

Ez a gáznagykereskedő cég szállította az év elejéig a műtrágyagyár számára a költségek átlag 80 százalékát kitevő gázt. Ám a két fél összekülönbözött - ennek kapcsán per is folyik -, így a Nitrogénművek lecserélte az Emfeszt az állítólag drágább E.ON-ra. Habár Góczi szavai szerint az Emfesz számláit a Nitrogénművek mára rendezte, az E.ON felé a hírek szerint keletkezett lejárt tartozás, ami miatt a német hátterű cég fel is függesztette a gázellátást.

Góczi István közölte: korábban tárgyaltak a főtulajdonos Bige Lászlóval a részvényvásárlásról is, sikertelenül. Hozzáfűzte: Rozsnyói György üzletember arról tájékoztatta őket, hogy a műtrágyagyár részvényeinek felére korábban előszerződést kötött Bigével. Az Emfesz Rozsnyóitól szívesen megvette volna a csomagot. Az Emfesz ennek reményében adta a műtrágyagyár számára önköltségi áron a gázt - fejtette ki. Ám végül Rozsnyói nem kapta meg a részvényeit, így az Emfesz elesett a lehetőségtől. Eközben azt látták: a műtrágyagyár azért nyereséges, mert az Emfesz veszteségesen szállít. Ennek véget vetettek.