Donát
-4 °C
2 °C

Nem jött be a babakötvény

2006.08.23. 07:45
Az államkincstár már 52 ezer kötvényt adott ki, de csak a szülök 7,5 százaléka foglalkozott a lehetőséggel.

Úgy néz ki, a lakosság körében nem aratott viharos sikert a kormányzat előtakarékossági terve: az idén január elsejétől világra jött újszülöttek után járó „babakötvényt" a Magyar Államkincstár ez ideig 51 904 esetben nyitotta meg, ám a szülők kérésére ezeknek mindössze 7,5 százaléka, 3905 számla vezetése került bankokhoz és takarékszövetkezetekhez.

Márpedig a babakötvényről szóló kormányrendelet szerint a szülők csak akkor gyarapíthatják az induláskor kapott 40 ezer forintos állományt, ha a gyermek nevére Start-számlát nyitnak.

120 ezertől 2,3 millióig

Az előtakarékosságot az állam is támogatja: az éves növekmény 10 százalékával, maximum évi 6 ezer forinttal kiegészíti a megtakarításokat, amelyekhez a gyermek 18. születésnapja után férhet hozzá - a pótbefizetések maximális összege 120 ezer forint lehet évente. (A rászorulók esetén az állam a befizetés 20 százalékáig, maximum 12 ezer forintig támogat.)

Amelyik gyermek számára a szülők nem nyitnak Start-számlát, annak pénzét a Magyar Államkincstár kezeli: a 40 ezer forintos indulóösszeg itt a mindenkor érvényes 5 éves állampapír hozamával bővül. Kormányzati számítások szerint az ifjú nagykorúságára így 120 ezer forinttal gazdálkodhat majd, szemben azzal, akinek családja havi 5 ezer forintot befizet a számlára, mivel ő körülbelül 2,3 millió forintot kaphat.

Csalogatják az újszülötteket

A bankok ingyenes számlanyitással és -fenntartással igyekeztek magukhoz csalogatni az újszülöttek számláit, míg a befizetésekre kiemelt kamatot ajánlottak - a jelek szerint nem sok sikerrel. A legnagyobb állományt a Napi Gazdaság körkérdése alapján az OTP Bank kezeli. Itt jelenleg több mint 2500 Start-betétszámla van, amelyekben közel 90 millió forintot kezelnek. Az átlagos betétnagyság azonban nem éri el a 40 ezer forintot, amit a bank azzal magyaráz, hogy sok az olyan számla, amelyet a szülők már megnyitottak, ám a tapasztalatok szerint a Magyar Államkincstártól csak mintegy 2 hónapos késéssel érkezik meg az újszülött számlájára az indulóösszeg.

A bank kalkulációi szerint az átlagos havi befizetés a már élő Start-számlákra 3000-5000 forint között mozog. A Magyar Államkincstár szerint meghaladja a százat azon hitelintézetek száma, ahová már utaltak indulóösszeget Start-számlára, ám látható, hogy a piac igen koncentrált: a közel 60 százalékos részesedéssel bíró OTP mellett az Ersténél közel 500, az MKB-nál négyszázat meghaladó élő Start-számláról számoltak be, míg a K&H több száz betétről adott tájékoztatást.