Judit
2 °C
7 °C

Jön az automata pénztár

2007.10.12. 08:51
Több magyarországi kiskeredelmi lánc is bevezeti jövőre az önkiszolgáló pénztárakat – jelentette be a berendezéseket gyártó, az ATM-ek piacát vezető NRC.

Az év végéig 150 fővel bővül az NCR szigetszentmiklósi üzeme - jelentette be Bill Nuti, a bankjegykiadó automaták mellett önkiszolgáló berendezéseket is készítő cég elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt 18 hónapban 600 munkahely jött létre az amerikai vállalat pénzkiadó automatákat (ATM) előállító hazai gyárában, amelyre eddig 12 millió eurót költött a cég. Az NCR hasonló értékben ad megrendelést évente a helyi beszállítóknak is.

A magyar üzem eredetileg a közép- és kelet-európai piacok kiszolgálására jött létre, de ma már több mint nyolcvan országba exportál. Szigetszentmiklóson jelenleg két gyártósor működik, de a létszámfejlesztéssel párhuzamosan a termelési kapacitást is növelik, így már dolgoznak a harmadik gyártósor beszerelésén - közölte a Világgazdaság érdeklődésére az NCR elnök-vezérigazgatója. A további fejlesztések a piaci igényektől függnek, de ha a jelenlegi ütemben nő a megrendelésállomány, akkor a közeljövőben újabb bővítést hajtanak végre.

Jövőre több Magyarországon is jelen lévő kiskereskedelmi üzletlánc boltjaiban is megjelennek az NCR önkiszolgáló pénztárai, amelyek segítségével a vásárlók saját maguk olvastathatják le a megvett áruk árát és egyben fizethetnek is a berendezésnél, eladó közreműködése nélkül. A megoldást Európa-szerte jelenleg mintegy 6,5 millióan használják hetente.

Újdonsággal készül a társaság a bankok és ügyfeleik számára is; várhatóan jövőre jelennek meg Magyarországon az intelligens letét (Intelligent Deposit) technológia alapján készült berendezések. A megoldás lényege, hogy a banki ügyfelek közvetlenül az ATM-ben helyezhetik el betétjeiket, boríték nélkül, és a letét bizonyítékaként a készpénz képét kapják meg. Az NCR világelső az ATM automaták piacán, Magyarországon 60 százalékos a társaság részesedése. A tavaly 6,1 milliárd dolláros bevétel mellett 382 milliós nyereséget elérő cég forgalmának 50 százaléka származik Európából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?