Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Jön az automata pénztár

2007.10.12. 08:51
Több magyarországi kiskeredelmi lánc is bevezeti jövőre az önkiszolgáló pénztárakat – jelentette be a berendezéseket gyártó, az ATM-ek piacát vezető NRC.

Az év végéig 150 fővel bővül az NCR szigetszentmiklósi üzeme - jelentette be Bill Nuti, a bankjegykiadó automaták mellett önkiszolgáló berendezéseket is készítő cég elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt 18 hónapban 600 munkahely jött létre az amerikai vállalat pénzkiadó automatákat (ATM) előállító hazai gyárában, amelyre eddig 12 millió eurót költött a cég. Az NCR hasonló értékben ad megrendelést évente a helyi beszállítóknak is.

A magyar üzem eredetileg a közép- és kelet-európai piacok kiszolgálására jött létre, de ma már több mint nyolcvan országba exportál. Szigetszentmiklóson jelenleg két gyártósor működik, de a létszámfejlesztéssel párhuzamosan a termelési kapacitást is növelik, így már dolgoznak a harmadik gyártósor beszerelésén - közölte a Világgazdaság érdeklődésére az NCR elnök-vezérigazgatója. A további fejlesztések a piaci igényektől függnek, de ha a jelenlegi ütemben nő a megrendelésállomány, akkor a közeljövőben újabb bővítést hajtanak végre.

Jövőre több Magyarországon is jelen lévő kiskereskedelmi üzletlánc boltjaiban is megjelennek az NCR önkiszolgáló pénztárai, amelyek segítségével a vásárlók saját maguk olvastathatják le a megvett áruk árát és egyben fizethetnek is a berendezésnél, eladó közreműködése nélkül. A megoldást Európa-szerte jelenleg mintegy 6,5 millióan használják hetente.

Újdonsággal készül a társaság a bankok és ügyfeleik számára is; várhatóan jövőre jelennek meg Magyarországon az intelligens letét (Intelligent Deposit) technológia alapján készült berendezések. A megoldás lényege, hogy a banki ügyfelek közvetlenül az ATM-ben helyezhetik el betétjeiket, boríték nélkül, és a letét bizonyítékaként a készpénz képét kapják meg. Az NCR világelső az ATM automaták piacán, Magyarországon 60 százalékos a társaság részesedése. A tavaly 6,1 milliárd dolláros bevétel mellett 382 milliós nyereséget elérő cég forgalmának 50 százaléka származik Európából.