Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A népszavazás megöli az erdélyi turizmust?

2004.12.16. 08:17
A december ötödiki népszavazás hatása a környező országok turizmusára meglehetősen ellentmondásosnak tűnik: számos magyarlakta vidékre tervezett szilveszteri utazást mondtak le hazai turisták, írta pár napja az erdélyi Krónika című napilap. Egyes szállodákban a korábbi 110 százalékos foglaltság 65 százalékra esett vissza.
A romániai faluturizmus-szövetség a magyar vendégek harminc-negyven százalékos csökkenését prognosztizálta a népszavazás miatt kialakult helyzet miatt. Több magyar utazó például arra hivatkozva mondta le az utat, hogy szégyenkezik a voksolás eredménye miatt - írja a Krónika. Az elmérgesedett viszony a kisebb vendéglátó helyek forgalmát csaphatja agyon leginkább.

Lemondják

A Napi Gazdaság érdeklődésére a székelyudvarhelyi Bécsi Szálló munkatársa arról számolt be, hogy több magyarországi csoport is gondolkodik a szállásfoglalás visszamondásán. A vezetőség alaptalannak nevezi az aggályokat és igyekszik meggyőzni a vendégeket, hogy mégis utazzanak oda. Az ugyancsak székelyudvarhelyi Küküllő Szállónál az augusztusi 110 százalékos helyfoglalás december hatodika után, a várólistán lévők pótlásával együtt 85 százalékra esett vissza.

A csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyőnél eddig mintegy harminc magyarországi vendég lépett vissza. A magyar turisták körében nagyon népszerű Torockón is mondtak vissza szilveszteri programot. Vajda Sára, akinek a vendégei szintén lemondták az utat, arról panaszkodott, hogy így mintegy ötmillió lej bevételtől esik el.

Daragus Attila, a romániai országos faluturizmus-szövetség alelnöke elmondta, hogy felméréseik szerint leginkább 2005 nyarára lesz érezhető a magyarországi turisták számának visszaesése, várhatóan harminc-negyven százalékos csökkenéssel kell számolni. Kovács Annamária, a csíkrákosi falusi turizmust szervező Cserekert Kft. vezetője azt mondta, hogy a kelleténél nagyobb hangsúlyt kapott a magyar állampolgárokat elutasító székelyudvarhelyi felirat, és így torz kép alakult ki Erdélyről.

Más vélemények

Ezzel homlokegyenest ellentétes élményekről számoltak be a Hargitafürdőn lévő Pókát menedékháznál, ott ugyanis csak magyarországi csoportok jelentkeztek szilvesztere és még senki nem lépett vissza. Hasonló pozitív tapasztalatokról számolt be Andrei Rusu, a szovátai Danubius Hotel igazgatóhelyettese, de hozzátette, hogy ennek ellenére naponta érkeznek telefonhívások magyarországi vendégektől azzal kapcsolatban, hogy milyen a jelenlegi hangulat Erdélyben.

Több erdélyi szálloda is úgy nyilatkozott, hogy nincs magyarellenes hangulat, nem jellemző a visszamondások száma. Nyugodtan jöjjenek Erdélybe, szívesen látjuk a Magyarországról érkező turistákat - mondta egy csíkszeredai szálloda illetékese. A Székelyföldre kirándulásokat szervező utazási irodák is ehhez hasonlóan nyilatkoztak, Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezető igazgatója közölte: elenyésző az utazást lemondó ügyfelek száma. Erdélyben ugyan érezhető az elkeseredettség, de a turistákat nem éri atrocitás magyarságuk miatt tette hozzá. Így vélekedett Kalóczkai István, a HonTours irodavezetője is, aki elmondta, hogy nagyon kevés a lemondás, igaz, az erdélyi utazások iránt érdeklődők száma jelentősen megcsappant.

A Szlovákiába utazásokat szervező Satur Utazási Iroda tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a magyar turisták száma, ám ez nem a népszavazás, hanem a Tátráról szóló hírek számlájára írható. A magyar területeket változatlanul sokan keresik fel, a Tátra viszont nem sok érdeklődőt vonz a korábbi természeti csapás miatt.

Léderer Betty, az utazási iroda igazgatója, egyben a Cseh és Szlovák Turisztikai Hivatal Magyarországi képviseletének vezetője elmondta: rajtuk keresztül korábban több ezer magyar kereste fel a Tátrát, ám mostanság mindössze néhány érdeklődő van. A drasztikus csökkenés miatt a hivatal médiacsoportot utaztat Magyarországról a hegyekbe, hogy az ott készített anyagok bemutatásával visszahódítsa a Tátra szerelmeseit.