Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabályoznák a vasárnapi nyitva tartást

2004.07.15. 07:34
Néhány nap alatt tízezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy szabályozzák az üzletek vasárnapi nyitva tartását. Egyes javaslatok szerint az önkormányzatoknak kellene dönteni a kérdésben.
Aláírásgyűjtésbe kezdett a vasárnapi nyitva tartás szabályozása érdekében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Néhány nap alatt mintegy tízezer aláírás sikerült összegyűjteni. Az édekképviselet - mint Mátraházi István alelnök elmondta - azt szeretné elérni, hogy a hét utolsó napja nyitva tartásának kereteit meghatározzák a most még csak formálódó kereskedelmi törvényben.

Eltérő gyakorlat

Az alelnök ugyanakkor kifejtette: semmiképpen sem akarnak a kereskedelmi egységekre felülről egy új és vélhetően nem igazán gyakorlatias, nyitva tartási rendet "ráhúzni". Úgy vélik, az lenne a szerencsés, ha a nyitva tartásról, s így természetesen a vasárnapi munkáról is a helyi önkormányzatok dönthetnének.

Macsuga Imre, a KASZ borsodi titkára arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy felmérésük szerint a Magyarországon jelen lévő kilenc legnagyobb áruházlánc 280 egysége tart nyitva vasárnap is és átlagosan mintegy tízezer embert osztanak be a vasárnapi műszakra. Mint fogalmazott számukra nem az a megoldás, ha kiadnak egy pihenőnapot. A vasárnapi műszakot a multiknál a kollektív szerződés nem tartalmazza, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a kilenc legnagyobb kereskedelmi munkáltató közül nyolcnál nincs is ilyen érvényben.

Emlékezetes, hogy a hipermarketek megjelenése után már kitört a botrány a hét végi, de különösen az ünnepnapi nyitva tartás ügyében. Az áruházláncok jelenleg nem is nyitnak ki ünnepnapokon, de a vasárnapi árusítás általánossá vált. Ez ügyben egyébként az EU országaiban eltérő a gyakorlat: Ausztriában, Németországban a nagy áruházak általában zárva tartanak, Csehországban viszont hasonló a helyzet, mint Magyarországon.