Emília
18 °C
26 °C

Szabályoznák a vasárnapi nyitva tartást

2004.07.15. 07:34
Néhány nap alatt tízezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy szabályozzák az üzletek vasárnapi nyitva tartását. Egyes javaslatok szerint az önkormányzatoknak kellene dönteni a kérdésben.
Aláírásgyűjtésbe kezdett a vasárnapi nyitva tartás szabályozása érdekében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Néhány nap alatt mintegy tízezer aláírás sikerült összegyűjteni. Az édekképviselet - mint Mátraházi István alelnök elmondta - azt szeretné elérni, hogy a hét utolsó napja nyitva tartásának kereteit meghatározzák a most még csak formálódó kereskedelmi törvényben.

Eltérő gyakorlat

Az alelnök ugyanakkor kifejtette: semmiképpen sem akarnak a kereskedelmi egységekre felülről egy új és vélhetően nem igazán gyakorlatias, nyitva tartási rendet "ráhúzni". Úgy vélik, az lenne a szerencsés, ha a nyitva tartásról, s így természetesen a vasárnapi munkáról is a helyi önkormányzatok dönthetnének.

Macsuga Imre, a KASZ borsodi titkára arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy felmérésük szerint a Magyarországon jelen lévő kilenc legnagyobb áruházlánc 280 egysége tart nyitva vasárnap is és átlagosan mintegy tízezer embert osztanak be a vasárnapi műszakra. Mint fogalmazott számukra nem az a megoldás, ha kiadnak egy pihenőnapot. A vasárnapi műszakot a multiknál a kollektív szerződés nem tartalmazza, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a kilenc legnagyobb kereskedelmi munkáltató közül nyolcnál nincs is ilyen érvényben.

Emlékezetes, hogy a hipermarketek megjelenése után már kitört a botrány a hét végi, de különösen az ünnepnapi nyitva tartás ügyében. Az áruházláncok jelenleg nem is nyitnak ki ünnepnapokon, de a vasárnapi árusítás általánossá vált. Ez ügyben egyébként az EU országaiban eltérő a gyakorlat: Ausztriában, Németországban a nagy áruházak általában zárva tartanak, Csehországban viszont hasonló a helyzet, mint Magyarországon.