Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Draskovics: Egy tabu van, a nyugdíjasok

2006.10.17. 12:00
A korkedvezményes nyugdíjazás rendszerének átalakítása, a nyugdíj melletti munkavállalás szabályainak módosítása és az indexálás kérdésében születhet kormánydöntés decemberben az államreform-bizottság elnöke szerint. Ezek a lépések stabilizálhatják a nyugdíjkasszát. Draskovics Tibor szerint a kormány nyitott egy komplett nyugdíjreformra is, de annak terheit nem viselhetik a jelenlegi nyugdíjasok. Döntés 2007 második felében várható.

A rövid távon szükséges intézkedésekről már decemberben dönt a kormány. Ide tartoznak egyebek között azok az intézkedések, amelyek az idő előtti nyugdíjba vonulást hivatottak gátolni - mondta el Draskovics Tibor, az államreform-bizottság elnöke a Portfolio.hu nyugdíjkonferenciáján. Szerinte ez az egyik olyan kritikus pont, amelynek kapcsán már késésben is van az ország.

A politikus kijelentette: a jelenlegi törvényes korhatár és a tényleges nyugdíjba vonulási, a törvényesnél lényegesen alacsonyabb korcentrum közelítése az elsődleges intézkedések közé tartozik, de éppen ezért is idő előtti korhatáremelésről beszélni. A gyors intézkedések közé tartozhat még az indexálás jelenlegi rendszerének módosítása is. Ugyanakkor az államreform-bizottság elnökének szavaiból kiderült: megszüntetnék a jelenlegi rendszer megoldásaival szemben a nyugdíjba vonulás utáni munkavégzésre vonatkozó kedvezményeket. Aki nyugdíjasként elhelyezkedik a munkaerőpiacon, ugyanolyan feltételek mellett tehesse ezt meg, mint bárki más - jelentette ki Draskovics Tibor. Szerinte a jelenlegi rendszer keretei között meghozandó lépések alkalmasak lehetnek arra, hogy 3-5 év alatt stabilizálják a kiadásokat.

Csak a mai nyugdíjas tabu

Azt még nem tudni, lesz-e - és ha igen, milyen - átfogó nyugdíjreform. Erről 2007 második felében dönthet majd a kormány. Reformra akkor van lehetőség, ha a szakmai viták után lesz egy konszenzus övezte koncepció, amely fenntartható, és a képes a munkaerő-piaci folyamatokat is segíteni - jelentette ki Draskovics. Hangsúlyozta: a kormány minden felvetésre nyitott, nincsenek tabuk, egy világos tétel van, a rövid távú stabilizáció nem mehet a ma nyugdíjasainak rovására. És a hosszabb távú sem - tette hozzá, kiemelve, "nem arról van szó, hogy a nyugdíjasok pénztárcáját akarjuk megrövidíteni". Draskovics szerint őket csak az indexálás átalakítása érinti.

Nem zöldmezős országépítés folyik - válaszolta az államtitkár egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogyan képzelhető el reform a jelenlegi nyugdíjasok terheinek emelése nélkül. Külön kitért rá: a kormány nem fogadja el azt a több szakértői javaslatban is szereplő gondolatot, hogy a 13. havi nyugdíjat be kellene építeni egy egyszeri emeléssel az éves ellátásba, és megszüntetni azt a jövőre nézve.

Elvárások vannak

Bár azt még nem tudni, milyen lesz - ha lesz - a nyugdíjreform, világos pontok vannak az irányokat illetően - hangsúlyozta Draskovics. Az egyik alapvető összefüggés a nyugdíjreform kapcsán annak munkaerő-piaci hatása. Csak olyan megoldások képzelhetőek el, amelyek a rövid távú intézkedésekhez hasonlóan ösztönöznek a munkavállalásra, és távol tartanak az idő előtti nyugdíjba meneteltől. Fontos elvként rögzítette, hogy átlátható, világos kapcsolatot kell teremteni a járulékok és a járadékok, azaz a befizetések és a jogosultságok között. A politikus kimondta: ki kell zárni az ellátásból azokat, akik nem tesznek eleget befizetési kötelezettségüknek.

A kormány a rokkantellátás nyugdíj- és egészségügyi rendszerről történő leválasztására is készül - jelentette ki Draskovics. Hosszabb távon egy önálló biztosítási ágként képzelik el a rokkantellátást, melynek a rehabilitációra kell épülnie.