Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Vissza az állami nyugdíjrendszerbe

2007.10.17. 16:03
Egyszeri akció keretében 2008. január 1. és 2010. december 31. között a legalább 50 évesek ott hagyhatják a magánnyugdíjpénztárukat. Erről hamarosan levelet is fognak kapni.

A kormány döntött: aki 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betölti/betöltötte az 50. életévét, és önként lépett be korábban az egyik magánnyugdíjpénztárba, az 2010 végéig visszaléphet az állami rendszerbe. A kabinet a minden bizonnyal óriási visszhangot kiváltó, sok tízezer embert és a magánnyugdíjpénztárakat súlyosan érintő döntést azonban nem verte nagy dobra, vagyis azt az adócsomaghoz - koalíciós képviselőket felkérve - benyújtott módosító javaslatként terjesztette be a parlamenthez.

Ma tárgyalta az Országgyűlés gazdasági bizottsága a jövő évi adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokat, közte a Szabó Lajos szocialista és Gegesy Ferenc szabad demokrata honatya által jegyzettet is. (Bevett gyakorlat, hogy képviselők kézjegyükkel látják el azokat a módosítókat, amelyek igazából a kormány elképzelései.) Az ominózus T/3892/73. számú javaslatot a kormányt képviselő Pénzügyminisztérium és maga a gazdasági bizottság is (benne kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel) támogatta, amiből világosan kitűnik, hogy mind a kabinet, mind a koalíció a visszalépés engedélyezését akarja.

Az egyszeri akcióra, a 2010 végéig történő visszalépés lehetővé tételére az indoklás szerint azért van szükség, mert az 1999 augusztus végéig nyitva állt határidőig sok olyan közép- és időskorú magánszemély átlépett a magánnyugdíjpénztárba (pontosabban az állami pillérbe fizetett járulékok egy részét a kiválasztott magánnyugdíjpénztárba is utaltatja, tehát mindkét rendszerben ott van), akik ezzel rosszul jártak, és 2002 végéig nem léptek vissza.

Azért jártak rosszul, mert a magánpillérbe történt részleges áttéréssel várható járandóságuk negyedéről lemondtak, és a magánpillérnél képződő nyugdíjrészük ezt a veszteséget nem ellensúlyozza. (Egészen egyszerűen sokan nem számoltak utána, mi lesz a következménye, ha áttérnek a magánpillérbe is.) Ha tehát az ellenérdekeltek nem fúrják meg a tervet, az önként átlépett 50 évesek vagy idősebbek 2008. január 1. és 2010. december 31. között teljesen visszatérhetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Február végéig minden érintett levelet fog kapni a lehetőségről, amelyben tájékoztatják a magánnyugdíjpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól.

Annyiban nem előzmény nélküli a mostani elhatározás, hogy az elmúlt esztendőben már szállingóztak a hírek arról, hogy a fenti okok miatt a Pénzügyminisztérium fontolóra vette a visszalépés lehetőségének megnyitását. A kormány mostani elhatározása azonban nyilvánvaló jele annak, hogy emellett a kabinet tényleg ki kíván állni. A magánnyugdíjpénztárakat negatívan érintené a visszalépés, ezért arra lehet számítani, hogy mindezt ők nem hagyják szó nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!