Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vissza az állami nyugdíjrendszerbe

2007.10.17. 16:03
Egyszeri akció keretében 2008. január 1. és 2010. december 31. között a legalább 50 évesek ott hagyhatják a magánnyugdíjpénztárukat. Erről hamarosan levelet is fognak kapni.

A kormány döntött: aki 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betölti/betöltötte az 50. életévét, és önként lépett be korábban az egyik magánnyugdíjpénztárba, az 2010 végéig visszaléphet az állami rendszerbe. A kabinet a minden bizonnyal óriási visszhangot kiváltó, sok tízezer embert és a magánnyugdíjpénztárakat súlyosan érintő döntést azonban nem verte nagy dobra, vagyis azt az adócsomaghoz - koalíciós képviselőket felkérve - benyújtott módosító javaslatként terjesztette be a parlamenthez.

Ma tárgyalta az Országgyűlés gazdasági bizottsága a jövő évi adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokat, közte a Szabó Lajos szocialista és Gegesy Ferenc szabad demokrata honatya által jegyzettet is. (Bevett gyakorlat, hogy képviselők kézjegyükkel látják el azokat a módosítókat, amelyek igazából a kormány elképzelései.) Az ominózus T/3892/73. számú javaslatot a kormányt képviselő Pénzügyminisztérium és maga a gazdasági bizottság is (benne kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel) támogatta, amiből világosan kitűnik, hogy mind a kabinet, mind a koalíció a visszalépés engedélyezését akarja.

Az egyszeri akcióra, a 2010 végéig történő visszalépés lehetővé tételére az indoklás szerint azért van szükség, mert az 1999 augusztus végéig nyitva állt határidőig sok olyan közép- és időskorú magánszemély átlépett a magánnyugdíjpénztárba (pontosabban az állami pillérbe fizetett járulékok egy részét a kiválasztott magánnyugdíjpénztárba is utaltatja, tehát mindkét rendszerben ott van), akik ezzel rosszul jártak, és 2002 végéig nem léptek vissza.

Azért jártak rosszul, mert a magánpillérbe történt részleges áttéréssel várható járandóságuk negyedéről lemondtak, és a magánpillérnél képződő nyugdíjrészük ezt a veszteséget nem ellensúlyozza. (Egészen egyszerűen sokan nem számoltak utána, mi lesz a következménye, ha áttérnek a magánpillérbe is.) Ha tehát az ellenérdekeltek nem fúrják meg a tervet, az önként átlépett 50 évesek vagy idősebbek 2008. január 1. és 2010. december 31. között teljesen visszatérhetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Február végéig minden érintett levelet fog kapni a lehetőségről, amelyben tájékoztatják a magánnyugdíjpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól.

Annyiban nem előzmény nélküli a mostani elhatározás, hogy az elmúlt esztendőben már szállingóztak a hírek arról, hogy a fenti okok miatt a Pénzügyminisztérium fontolóra vette a visszalépés lehetőségének megnyitását. A kormány mostani elhatározása azonban nyilvánvaló jele annak, hogy emellett a kabinet tényleg ki kíván állni. A magánnyugdíjpénztárakat negatívan érintené a visszalépés, ezért arra lehet számítani, hogy mindezt ők nem hagyják szó nélkül.