Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nyugdíjügyben tájékozatlan a lakosság

2006.11.02. 08:03
Az aktív dolgozó rétegnek csupán egy kis százaléka gondoskodik magáról, és járul hozzá a nyugdíjjárulékok fizetéséhez.

A teljes lakosság körében alacsony a tájékozottság az öngondoskodás terén, jelentősen deformált a teherviselési struktúra a társadalomban - mindez óriási problémát jelent a mai magyar gazdaságban - mondta el a Világgazdaságnak Paál Zoltán, a Generali-Providencia Zrt. igazgatóságának a tagja.

Az öngondoskodási piac Magyarországon már évek óta stagnál: a hazai nyugdíjpénztáraknak 1,1-1,3 millió tagjuk van, míg az átlagos tagdíj három- és ötezer forint között mozog, 500-700 ezer forintos átlagos vagyonmegtakarítás mellett. Ezek a számok egészen katasztrofális helyzetet jeleznek.

Az aktív dolgozó rétegnek csupán egy kis százaléka gondoskodik magáról, és járul hozzá a nyugdíjjárulékok fizetéséhez. Többek között ennek a helyzetnek a széles körű megismertetésére hozta létre a Generali a Generali Reform Műhelyt, amely független kutatócégek által moderált kutatások eredményeinek a bemutatásával, valamint konferenciákkal járul hozzá e problémák enyhítéséhez.

A kormány tervezett nyugdíjreformja sem segít hosszú távon a helyzeten, mivel az egyfajta parametrikus változás, amelynek eredményeképpen az aktív dolgozók a jelenleginél tovább fizetik a járulékokat, s később kapnak nyugdíjat - véli Paál Zoltán. A nyugdíjpénztári tagok nagyobb része stabil, kisebbik hányaduk - csupán néhány tízezer tag - azonban a hozamokat követve rendszeresen pénztárat vált.

Ezeknél az átlépéseknél a legtöbbször az jelenti a problémát, hogy a legtöbbjüknek olyan kis mértékű megtakarításuk van, aminél a nagyobb hozam szinte elhanyagolható hatású. Paál Zoltán kiemelte: ezek az elkeserítő adatok és tények mind azt igazolják, hogy az öngondoskodás területén a lehető legszélesebb körű tájékoztatásra van szükség.