Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladják a volt alcsúti focielnök majdnem kész szállodáját

2008.01.24. 07:40
Az alcsútdobozi futballklub egykori elnökének bicskei panzióját és 80 százalékban elkészült szállodáját próbálja meg értékesíteni az üzemeltető cég felszámolója és az MFB Invest. A szállodafejlesztéshez az MFB 2001-ben csaknem 430 millió forint hitelt adott.

A felszámolási eljárást lebonyolító Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. az MFB Invest Zrt.-vel közösen hirdette meg a felszámolás alatt lévő Óbarok '43 Kft. 15 szobás, Szekér-Csárda nevű panzió-éttermét, valamint a mellette lévő, 80 százalékos készültségű, 33 szobás szállodáját. A Bicske külterületén, az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, az óbaroki pihenőhelynél lévő ingatlanok irányára a panzió és az el nem készült szálloda berendezési tárgyaival együtt 720 millió forint - tudta meg a Napi Gazdaság Tihanyi Ernő felszámolóbiztostól.

Az 1996-1997-ben épült, 1840 négyzetméter alapterületű, étteremből és szobákból álló Szekér-Csárda - a felszámolóbiztos információi szerint - 2000-ig rentábilisan működött, amikor tulajdonosai úgy döntöttek, hogy egy szállodát is felépítenek. A szálloda mellett borozót, sportpályákat (labdarúgó-, kézilabda-, teniszpálya) is terveztek, a szállodában pedig úszómedencét, szolárium- és szaunahelyiségeket, valamint az alagsorában két bowlingpályát is kialakítottak volna.

A fejlesztésre 2001-ben kértek és kaptak hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Az építkezés költsége azonban lényegesen meghaladta a rendelkezésükre álló forrást, és miután magánerőt nem tudtak bevonni és újabb hitelt sem kaptak, 2003 közepére - 80 százalékos készültségnél - leállt a szálloda és a kapcsolódó épületek kivitelezése - mondta Tihanyi Ernő.

Az Óbarok '43 még el sem tudta kezdeni a hiteltörlesztést, így a fogadó és annak területe a jelzálogjogosult MFB-é lett. A panzió és a szálloda külön-külön értékesítése nem lenne gazdaságos (bár erre korábban az MFB többször is kísérletet tett), ezért döntött - először 2007 októberében - az egyben való meghirdetés mellett a Dr. Felső és az MFB Invest - tette hozzá a felszámolóbiztos.

Az első kiírás eredménytelenül zárult: volt ugyan egy jelentkező, de nem felelt meg a pályázati feltételeknek. Most másodszor hirdették meg az ingatlanokat; az ajánlatokat január 29-éig lehet benyújtani a felszámolóhoz.

A 215,4 millió forint jegyzett tőkéjű Óbarok '43 Kft. 2005 októberéig Szekér-Csárda Fogadó Kft. néven működött és üzemeltette a panziót. Székhelye 2003-ig Alcsútdoboz, majd 2005-ig Kaposvár, azt követően pedig Bicske. Többségi tulajdonosa Várhegyi Gábor, aki - a Népszabadság korábbi információi szerint - 1997-ig, hét éven keresztül az alcsútdobozi futballklub elnöke volt, ismerőse a szomszédos Felcsúton focizó Orbán Viktor korábbi miniszterelnöknek.

A lap szerint az MFB igazgatósága 2001 májusában sürgősségi eljárásban szavazta meg a hitelt a cégnek. Folyósítását 2002-ben a bank új vezetése vizsgálta, és megállapította, hogy azzal a vezetés saját belső szabályzatait is megszegte. Várhegyi ugyanakkor cáfolta a Népszabadságban, hogy azért kapott 428 millió forint hitelt az MFB-től, mert ismeri Orbán Viktort. Az Óbarok '43 felszámolását 2006 augusztusában rendelte el a Fejér Megyei Bíróság egy felcsúti székhelyű kft. kérelmére - mondta a felszámolóbiztos. A céggel szemben 27 hitelező 860 millió forint összértékben nyújtott be követelést. A legnagyobb hitelező, az MFB, csaknem 430 millió forintos tartozással.