János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladják a volt alcsúti focielnök majdnem kész szállodáját

2008.01.24. 07:40
Az alcsútdobozi futballklub egykori elnökének bicskei panzióját és 80 százalékban elkészült szállodáját próbálja meg értékesíteni az üzemeltető cég felszámolója és az MFB Invest. A szállodafejlesztéshez az MFB 2001-ben csaknem 430 millió forint hitelt adott.

A felszámolási eljárást lebonyolító Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. az MFB Invest Zrt.-vel közösen hirdette meg a felszámolás alatt lévő Óbarok '43 Kft. 15 szobás, Szekér-Csárda nevű panzió-éttermét, valamint a mellette lévő, 80 százalékos készültségű, 33 szobás szállodáját. A Bicske külterületén, az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, az óbaroki pihenőhelynél lévő ingatlanok irányára a panzió és az el nem készült szálloda berendezési tárgyaival együtt 720 millió forint - tudta meg a Napi Gazdaság Tihanyi Ernő felszámolóbiztostól.

Az 1996-1997-ben épült, 1840 négyzetméter alapterületű, étteremből és szobákból álló Szekér-Csárda - a felszámolóbiztos információi szerint - 2000-ig rentábilisan működött, amikor tulajdonosai úgy döntöttek, hogy egy szállodát is felépítenek. A szálloda mellett borozót, sportpályákat (labdarúgó-, kézilabda-, teniszpálya) is terveztek, a szállodában pedig úszómedencét, szolárium- és szaunahelyiségeket, valamint az alagsorában két bowlingpályát is kialakítottak volna.

A fejlesztésre 2001-ben kértek és kaptak hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Az építkezés költsége azonban lényegesen meghaladta a rendelkezésükre álló forrást, és miután magánerőt nem tudtak bevonni és újabb hitelt sem kaptak, 2003 közepére - 80 százalékos készültségnél - leállt a szálloda és a kapcsolódó épületek kivitelezése - mondta Tihanyi Ernő.

Az Óbarok '43 még el sem tudta kezdeni a hiteltörlesztést, így a fogadó és annak területe a jelzálogjogosult MFB-é lett. A panzió és a szálloda külön-külön értékesítése nem lenne gazdaságos (bár erre korábban az MFB többször is kísérletet tett), ezért döntött - először 2007 októberében - az egyben való meghirdetés mellett a Dr. Felső és az MFB Invest - tette hozzá a felszámolóbiztos.

Az első kiírás eredménytelenül zárult: volt ugyan egy jelentkező, de nem felelt meg a pályázati feltételeknek. Most másodszor hirdették meg az ingatlanokat; az ajánlatokat január 29-éig lehet benyújtani a felszámolóhoz.

A 215,4 millió forint jegyzett tőkéjű Óbarok '43 Kft. 2005 októberéig Szekér-Csárda Fogadó Kft. néven működött és üzemeltette a panziót. Székhelye 2003-ig Alcsútdoboz, majd 2005-ig Kaposvár, azt követően pedig Bicske. Többségi tulajdonosa Várhegyi Gábor, aki - a Népszabadság korábbi információi szerint - 1997-ig, hét éven keresztül az alcsútdobozi futballklub elnöke volt, ismerőse a szomszédos Felcsúton focizó Orbán Viktor korábbi miniszterelnöknek.

A lap szerint az MFB igazgatósága 2001 májusában sürgősségi eljárásban szavazta meg a hitelt a cégnek. Folyósítását 2002-ben a bank új vezetése vizsgálta, és megállapította, hogy azzal a vezetés saját belső szabályzatait is megszegte. Várhegyi ugyanakkor cáfolta a Népszabadságban, hogy azért kapott 428 millió forint hitelt az MFB-től, mert ismeri Orbán Viktort. Az Óbarok '43 felszámolását 2006 augusztusában rendelte el a Fejér Megyei Bíróság egy felcsúti székhelyű kft. kérelmére - mondta a felszámolóbiztos. A céggel szemben 27 hitelező 860 millió forint összértékben nyújtott be követelést. A legnagyobb hitelező, az MFB, csaknem 430 millió forintos tartozással.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!