Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyarország hátulról a harmadik

2006.06.14. 11:40
Az OECD-országok között Magyarországon a harmadik legrosszabb a foglalkoztatási ráta. A szervezet szerint az államoknak növelniük kell a foglalkoztatást, hogy fenn tudják tartani a jóléti rendszereket.

Az OECD-országok nagy többségében emelkedett a foglalkoztatási ráta az elmúlt évtizedben, egyes államokban azonban alacsony szinten maradt. Magyarország ezek egyike - áll az OECD tanulmányában.

Tavaly Törökországban volt a legalacsonyabb az arány, ott az ötven százalékot sem érte el, Lengyelország volt hátulról a második, 54 százalékkal, Magyarország a harmadik 57, Szlovákia negyedik 58 százalékkal. Vannak országok, ahol szinte mindenki dolgozik. A legmagasabb foglalkoztatottságot Izland érte el, itt az aktív népesség közel 90 százaléka dolgozik. 80 százalékhoz közeli a foglalkoztatottság Svájcban, Dániában, Norvégiában.

Ezzel szemben a munkanélküliségi rátánkkal nincs nagy baj. Magyarországon az 1994-es 11-ről tavalyra 7 százalékra csökkent a szint. Ennél magasabb a munkanélküliség az uniós tagállamok felében, többek között Olaszország, Belgium, Spanyolország, Görögország, Franciaország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is.

Az OECD szerint a legtöbb államnak növelnie kell a foglalkoztatást, hogy emelhessék az életminőséget és fenn tudják tartani a jóléti rendszereket. Jellemző probléma, hogy nincsenek rendszerek, amelyek hatékonyan támogatnák a munkakeresést.

Az EU-átlagot is rontjuk

Az Eurostat szerint az EU25-ben és EU15-ben egyaránt 0,3 százalékal nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez és 0,9 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottság. A január-márciusi időszakban az eurózónában 138 millióan, a 25 tagállamban 202,9 millióan dolgoztak összesen.

Magyarországon a foglalkoztatottság bővülése az EU-átlag 0,9 százaléknak csak a harmada volt. Csehországban szintén 0,3 százalékkal nőtt egy év alatt a foglalkoztatottak száma, Szlovákiában 2,4 százalékkal. Ez volt a legnagyobb növekedés a tagállamok között.