Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az OECD szerint nehéz lesz csökkenteni a hiányt

2004.01.28. 14:39
Az áfa kiterjesztését, az adójóváírások csökkentését, a lakástámogatási rendszer további szigorítását javasolja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A szerdán kiadott országjelentés szerint újra kellene gondolni a 13. havi nyugdíjról szóló döntést és ösztönözni kellene az önkormányzatokat az ingatlanadó kivetésére.
Az állami költségvetés túlköltekezése, a 2002-es 9,2 százalékos és a tavalyi 5,6 százalékos, hiány miatt az eddiginél lényegesen nehezebb feladatnak ígérkezik a hiány csökkentése 2006-ig a maastrichti egyezmény által megkövetelt három százalékra - olvasható az OECD ajánlásában. Holott ez lenne az előfeltétele annak, hogy hazánk 2008-ban csatlakozzon az eurózónához, vagyis a forintot felváltsa a közös európai pénz.

A versenyképesség javítása

Az OECD szerint a versenyképesség fenntartása és javítása, valamint a foglalkoztatottak körének bővítése szükséges a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez. A párizsi székhelyű szervezet szerint a hazai adóterhek olyan mértékűek, hogy az állami bevételek nem fokozhatók tovább jelentősen, inkább a kiadásokat kellene csökkenteni. Ennek ellenére a szervezet számos, a költségvetés bevételeit növelő javaslattal állt elő. Az országjelentés ajánlásai szerint a kamatjövedelmet az infláció kellő mértékű csökkentése után meg kellene adóztatni, valamint ösztönözni kellene az önkormányzatok a lakóingatlanok megadóztatására.

A kormányzati lakáspolitikát egyébként is szigorítaná az OECD, hiszen az egyik ajánlás szerint felül kell vizsgálni a jövedelemadó-jóváírások és kedvezmények rendszerét, ezen belül elsősorban a lakáskölcsönök adókedvezményeit kellene tovább csökkenteni. A támogatott lakáshitelt eddig nem igénylők sem számíthatnak semmi jóra: a jelentés egyik pontja szerint a tavaly elkezdett intézkedések folytatásaként "tovább kell mérsékelni a lakáshitel-támogatások rendszerének nagyvonalúságát és szűkíteni a jogosultságot".

A nyugdíjreform folytatása

Az állami kiadások csökkentésének egyik bázisa lenne csak a lakáscélú kiadások mérséklése. Az OECD sürgeti az 1998-as nyugdíjreform elveihez történő visszatérést - hogy az állam ilyen célú kiadásai folyamatosan mérséklődjenek -, és ennek jegyében a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló döntés újragondolását sürgeti. A nemzetközi szervezet szerint meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a kormány és a jegybank a nyilvánosság előtt vitázik a forint árfolyamáról, ez ugyanis elbizonytalanítja a befektetőket, ami rontja a magyar fizetőeszköz pozícióit.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet elégedetlen a magyar foglalkoztatási helyzettel is. Ajánlásuk szerint csökkenteni kellene a hivatalos foglalkoztatást korlátozó adóprést - fontosnak tartják, hogy az ígéreteknek megfelelően valóban eltöröljék 2006-ra a fix összegű egészségügyi hozzájárulást -, valamint ösztönözni kellene a gyermeket vállalókat, hogy minél hamarabb visszatérjenek állásukba. Ennek érdekében célszerű lenne csökkenteni a készpénzes támogatások arányát - írja a jelentés, és inkább a gyermekgondozási ellátásokat kellene fejleszteni.