Árpád
-2 °C
4 °C

Letámadták a kormányt adóügyben

2007.10.05. 16:32
Az Országos Érdekegyeztetõ Tanács mai ülésén az adócsomag számos pontjába belekötöttek a szociális partnerek. Az adóegyszerûsítés visszavonását követelték, és azt, hogy állapodjanak meg az átmeneti sarcok megszüntetésének idõpontjában.

Hiába akarta megúszni a kormány, hogy az Országos Érdekegyeztetõ Tanács mai ülésén éles bírálatot kapjon a munkaadóktól és a munkavállalóktól a jövõ évi adócsomagért, érintõlegesen az eddigi megszorításokért és a 2008-as költségvetési tervekért, a szakszervezetisek és a munkaadók kifüstölögték magukat.

Információink szerint a múlt héten még az volt az elgondolás, hogy az OÉT mai ülésén - más napirendi pontok mellett - a három oldal megvitatja a jövõ évi adóváltozásokat és belefog a bértárgyalásokba. A hét elején azonban változott a menetrend: egyes pletykák szerint a munkaadói oldal kezdeményezésére, más pletykák szerint a kormányzati fél akaratára került ki a napirendi pontok közül a két téma.

Nem konzultáció volt

A kabinet sejthette, hogy az adóügyekben kényes helyzetbe kerülhet: az egy két héttel ezelõtti, a munkaadókkal folytatott konzultáción különösen az adóegyszerûsítés verte ki a biztosítékot a cégek vezetõinél. Nehezményezték, hogy a kisadók összevonása nem hoz majd számukra adminisztrációs könnyítést, de még plusz elvonással is sújtaná õket. A kormány némiképp korrigált az eredeti tervén, finomított az üzleti szféra szája íze szerint, és így terjesztette be az adócsomagot múlt pénteken az Országgyûléshez.

A mai OÉT-ülésre szóló meghívó tanúsága szerint a napirendi pontok között nem szerepelt az adókkal és a bérekkel kapcsolatos egyeztetés. Az összejövetel kezdetén aztán a munkavállalói oldal kezdeményezésére mégis felvették, hogy a 2008-as költségvetési törvényjavaslat megvitatatásának keretében essen szó az adómódosításokról is. Pontosabban, a vállalkozások és az alkalmazottak szervezeti tárgyalni szerettek volna az adókérdésekrõl, a kormányzati oldal inkább csak meghallgatta volna a másik két partner álláspontját, és a jövõ héten kerített volna sort az egyeztetésre. A kabinet képviseletében felszólaló Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára végül tartotta magát ehhez a szándékhoz: az adóügyekben elhangzottakat rögzítettük, fogalmazott a napirendi pont vége felé.

Konzultációnak valóban nem lehet nevezni, ami történt. (Már az is húsz percbe telt, hogy az OÉT három oldala arra jusson több forduló után: adókról beszélnek a mai ülésen, de a bértárgyalásokat csak jövõ héten kezdik el.)

Adóegyszerûsítésbõl így nem kérnek

Amint arra számítani lehetett, a kormány kapott hideget-meleget az adóegyszerûsítésnek elkeresztelt intézkedéstervéért. A parlament elõtt heverõ javaslat értelmében nem négy, hanem csak három kis járulékból gyúrnának egy újat. A munkavállalók és a munkaadók egyhangúlag azt követelték, a kabinet vonja vissza a tervét. A szakképzési járulék körül kialakult rendszer jól mûködik, nincs ok ennek a megbolygatására; az adminisztrációs teher nem lesz kisebb, sõt akár még növekedhet is; a megszüntetni tervezett három kis járulékból összesen befolyó bevételnél lényegesen magasabb összeget akar beszedni az állam jövõre az efehónak nevezett új elvonás révén - érveltek a cégek és az alkalmazottak . Arra kérték a kormányzatot, ha pár hónap múlva úgyis elõáll a 2009-tõl hatályba lépõ, adóreformnak titulált intézkedésekkel, akkor érdemesebb lenne 2008 tavaszán, a parlamenti tárgyalás elõtt és alatt elõvenni az ügyet.

Tátrai állította: nem akarnak többletbevételt beszedni. Ezzel szemben a benyújtott 2008. évi költségvetési törvényjavaslatból kiderül: az idei elõirányzathoz képest csaknem 14 százalékkal vár többet (66 milliárd forint helyett 75 milliárdot) az állam jövõre, ami a 4,5 százalékosra kalkulált várható infláció mellett bizony tízszázalékos növekedést takar reálértelemben is. A PM államtitkára nem akart engedni a két partnernek. Úgy fogalmazott, a kormány az adóegyszerûsítésrõl szóló döntés meghozatalakor ismerte az oldalak véleményét. Kiskaput azonban hagyott, amikor hozzátette: a parlamenti tárgyalás alatt van lehetõség módosító indítványok benyújtására, és akkor a kabinetnek ismét döntenie kell.

Azóta sem mûködik

A munkaadói oldal szóvá tette azt is, hogy a kormány nem tartja magát egy fontos tavalyi ígéretéhez. Az OÉT-en - állításuk szerint Gyurcsány Ferenc jóváhagyásával - megállapodtak abban, hogy ha a konvergenciaprogram végrehajtása jobban alakul a gondoltnál - márpedig a kormány is többször azt mondta, hogy jobban alakul -, akkor a pluszbevételek elosztásáról az OÉT-en tárgyalni fognak. Sõt, erre szûk egy esztendõvel ezelõtt bizottságot is létrehoztak, amely azóta sem mûködik - hangzott el a mai ülésen. Az érdekképviseleti és a szakszervezeti vezetõk felhánytorgatták azt is, hogy a mai napig sincs megállapodás arról, sõt, a mostani adótörvény-javaslatban sincs utalás arra, hogy a megszorító csomag tavalyi jelentésekor, elfogadásakor átmenetinek nevezett sarcokat, úgymint a szolidaritási adót és az újracsomagolt bankadót, a hitelintézeti járadékot mikor szüntetik meg.

Erre a két kifogásra reagálva Tátrai lényegében csak a kormányzati tisztségviselõk által állandóan ismételt mondatokat hangoztatta. Ezek szerint a többletbevételeket adócsökkentésre, a gazdaság serkentésére, a foglalkoztatás javítására 2009-tõl lehet fordítani, és a jövõ tavasszal elfogadandó adócsomag fog errõl rendelkezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?