Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Már benyújtották a lex eurót

2006.01.23. 08:13
Törvényben rögzítené a kabinet az euró 2010-es bevezetésének feltételeit. Az erről szóló előterjesztést már a parlament elé is terjesztette a pénzügyminiszter, írta a Világgazdaság.
Törvényben rögzítené a kabinet az euró 2010-es bevezetésének feltételeit, az erről szóló előterjesztést már a parlament elé is terjesztette a pénzügyminiszter. A lex eurónak is keresztelhető jogszabálytervezet a konvergenciaprogramba foglalt fiskális kiigazítást rögzítené, írta hétfőn a Világgazdaság.

Az előterjesztést még a választások előtti, január 30-án kezdődő Országgyűléssel elfogadtatnák, hogy az május 1-jén életbe is lépjen. A törvényjavaslat szerint a "középtávú gazdasági program és az éves költségvetés összhangjának megteremtése érdekében" alkotja a Ház a jogszabályt, amely a "magyar gazdaság tartós növekedése és a költségvetési egyensúly biztosítása érdekében" rögzíti az államháztartási hiány csökkentésének ütemét.

Mint ismert a konvergenciaprogramból, a hiány mértéke 2008-ban a bruttó hazai termék 1,9 százaléka lesz. A törvényjavaslat szerint a kormány évente beszámol a konvergenciaprogramról, s a jövőben minden év április 30-ig bemutatja az Országgyűlésnek a "gazdasági és államháztartási folyamatoknak a konvergenciaprogramban rögzített pályához viszonyított alakulását, és szükséges intézkedéseket hoz az eltérések megszüntetésére".

A Világgazdaság úgy tudja, hogy az euróbevezetés menetrendjében törvénybe foglalását a miniszterelnök szorgalmazta. Ezzel egyrészt demonstrálni kívánja kormánya eltökéltségét a kritériumok teljesítése iránt, illetve az ellenzéket kívánná határozott állásfoglalásra bírni. Egy év végi interjúban Gyurcsány Ferenc határozottan igennel felelt arra a kérdésre, hogy a kormány célja továbbra is az euró 2010-es bevezetése.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke viszont egy legutóbbi interjújában csupán egy forintot tenne fel fizetéséből arra, hogy Magyarországon 2010-re bevezethető az uniós fizetőeszköz. Az ellenzéki párt első embere szerint nem a dátummal van a baj, hanem az iránnyal, "hiszen a mutatóink nem közelednek, hanem távolodnak a maastrichti kritériumoktól". A volt miniszterelnök szerint a költségvetési hiány becsléseik szerint a választásokat követően 10 százalék körül lesz, így nehéz dátumokról beszélni, bár bízik abban, hogy a 2010 mégis szóba jöhet.