Krisztina
19 °C
25 °C

Négy új környezetvédelmi adó jön két év alatt

2003.10.13. 12:08
Összesen 25 milliárd forintnyi bevételre számít a környezetvédelmi tárca a jövőre bevezetendő két környezetterhelési adótól. A járulék - a prevenció elsődlegessége miatt - nemcsak a határértéket meghaladó szennyezések esetén, hanem minden egységnyi, a környezetbe kerülő szennyező anyag után fizetendő - írja a Magyarorszag.hu.
A környezeti károk megelőzésének és elhárításának finanszírozására környezetterhelési díjakat vezet be jövő év elejétől a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A levegőszennyezési díj a társaságokat, vállalkozásokat érinti, a háztartásoknak csak akkor kell fizetniük, ha a fűtésnél a hőteljesítmény meghaladja az 500 kilowattot.

A vízterhelési díjat azok fizetnek, akik vízterhelő anyagot engednek felszíni vizekbe. A díj mértékét befolyásolja a vízbe engedett szennyező anyag mennyisége, az anyag veszélyessége, érzékenysége. A minisztérium 25 milliárd forint bevételre számít a két új adóból.

Talajterhelési díj 2005-től

A környezetterhelési díjak fokozatosan emelkednek, így jövőre 40 százalékos lesz. A következő években növekszik az arány 60, 80, 90 százalékra, majd 2008-ra éri el a 100 százalékot.

Ezen felül 2005-től talajterhelési díjra számíthatnak azok, akiknek megvan a lehetőségük arra, hogy a csatornahálózatra kapcsolódjanak, ezt mégsem teszik. Ez utóbbi tételt az önkormányzatok kapják majd, és csatornaépítésekre használhatják fel az összeget.

A három környezetterhelési díjról szóló javaslat szerint a levegőterhelési díj kilogrammonként 30-120 forintos, míg a vízterhelési díj kilogrammonként négyezertől 220 ezer forintig terjedő kiadást jelenthet a szennyezőnek.

A csatlakozás után jön a termékdíj

Az uniós csatlakozással, 2004. május elsejétől várhatóan többe kerülhetnek a környezetszennyező termékek. A fokozottan veszélyes anyagokra kivetett termékdíj célja, hogy már, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb termékek vásárlására ösztönözzön. Ez az adó teljes mértékben a Környezetvédelmi Alapba folyik, így a környezetszennyezés következményeinek felszámolására fordítható - írja a Magyarorszag.hu

Jelenleg termékíjat kell fizetni a gumiabroncs, hűtőberendezés, hűtőközeg, csomagolás, akkumulátor, hígító, oldószer, reklámhordozó papír, üzemanyag és egyéb kőolajtermékek után.

Nem mindenki ért egyet

Átlagosan 30 százalékos szolgáltatási díjemelést hozhat a többek közt a víz- és csatorázási műveket érintő környezetterhelési díj bevezetése mind a vállalatok, mind a lakosság számára - állítja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) környezetvédelmi kollégiuma. A kamara elnöke, Koji László úgy vélekedett, hogy a díj csupán környezetvédelmi ürüggyel bevezetendő új adó.

A 25 milliárd forintos bevétel elhanyagolható tétel olyan kieső bevételek mellett, mint amilyen a külföldi tehergépjárművek után fizetendő útdíj elengedése - véli Lukács András, az LM elnöke. Bár a díj kivetésére vonatkozó törvényi szabályozás érvényben van, a környező országokkal kötött kétoldalú szerződések felülírták azt, ennek következtében az elmúlt években 800 milliárd forint kár érte a költségvetést.