Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Amerikai cég kutat magyar olaj után

2003.07.23. 08:13
Várhatóan augusztus első napjaiban kezdi meg olajkutatásait a szerb határhoz közeli Tompa és Szolnok térségében az amerikai Pogo Producing Company. Az amerikai cég összesen 780 ezer hektárnyi területre szerzett koncessziós jogot. Az idén, illetve jövőre a cég kilenc próbafúrást kíván végezni.
Egy-két héten belül megkezdi magyarországi olajkutatásait egy texasi olajvállalat. Az amerikai cég, a Pogo Producing Company (PPC) a dél-alföldi, a szerb határhoz közel lévő Tompa és Szolnok térségében összesen 780 ezer hektárnyi területre szerzett koncessziós jogot. Az idén, illetve jövőre a cég kilenc próbafúrást kívánnak elvégezni.

A tengerentúlról hozzák a fúrótornyot

Úgy tudni, hogy a fúrási szolgáltatásokat végző, szintén amerikai Helmerich & Payne Rasco (HPR) hoz át a tengerentúli "flottájából" egy fúrótornyot, amellyel a PPC végzi majd a kutatásokat. A HPR honlapján lévő, 2003. februári adatok szerint utóbbi társaságnak több mint hetven szárazföldi és 16 tengeri fúrótorony van a birtokában. Ezek nagy része az USA-ban, Venezuelában és Ecuadorban található.

A HPR a cégbírósági adatok szerint a közelmúltban talajmintavétel, próbafúrás tevékenységi körrel alapított magyarországi fióktelepet. A Texas államban lévő Houstonban székelő, 1970-ben alapított PPC mellett a HPR is a New York-i tőzsdén jegyzett társaság. Utóbbi a tavalyi pénzügyi évben mintegy 510 millió dolláros forgalom (több mint 120 milliárd forint) mellett 63,5 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el, a beruházásaik értéke pedig 312 millió dollárt tett ki.

Egy próbafúrás milliárdokba is kerülhet

Olajkutatási szakértők elmondták: egy torony Európába szállítása mintegy 500-600 ezer dollárba kerülhet. Egy-egy próbafúrás költsége több száz millió forinttól akár több milliárdig is terjedhet, a kiadásokat jelentősen befolyásolják a napidíjak.

A PPC egyébként első negyedéves adatai szerint 38 százalékkal növelte kitermeléseit. Jelenleg olajfúró tornyokkal és szigetekkel rendelkezik többek között Thaiföldön, a Mexikói-öbölben, Nagy-Britanniában, az Északi-tengeren, napi kitermelése pedig mintegy 60 ezer hordóra tehető. A cég tavalyi árbevétele 751,4 millió dollár volt (több mint 176 milliárd forint), míg a nyeresége 107 millió dollárt tett ki.

Az elmúlt egy évben a New York-i tőzsdén jegyzett társaság papírjainak árfolyama csaknem duplájára emelkedett. A PPC az év első félévében 606 millió dolláros forgalom mellett 168 millió dolláros nyereséget ért el, azaz hathavi teljesítménye már megközelítette a teljes előző évit.