Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ne spóroljon a nyaraláson!

2005.06.22. 22:53
Cikksorozatunk első részében a kockázatokkal foglalkoztunk, most az olcsóbb utazásokat vesszük végig. Itthon már 16 ezer forintért találhat szállást magának, de a tengerpartra is eljuthat alig több mint harmincezer forintból.
Ha kevés pénzből akarjuk letudni a nyarat, de elvágyunk a nappaliból vagy a cseresznyefa árnyékából, Magyarországon érdemes szétnéznünk. Szabad szobát (zimmer frei) találunk a Balaton partján, vagy a Tisza-tó környékén, de ha egyenesen üdülőbe vágyunk, akkor induljunk Visegrád felé. A Car-Tour az ELTE nyaralóját kínálja, hat nap reggelivel 15 500 forintba kerül. Ennek megfelelően azért inkább koleszre és panelre, mint üdülőre és jacuzzira érdemes számítani.

Részeg hegymászók

# Nem sokkal többért panziót kapunk Balatonszemesen, hat nap félpanzióval 17 000 forintba kerül, elsősorban családosoknak ajánlott. A szálloda háromszáz méterre van a Balatontól, minden egyébtől 500 méterre, ráadásul a szobákban még tévé is van. Aki pedig szeret piásan hegyet mászni, annak az Eger-közeli Szilvásvárad lehet a tökéletes választás. Bükk, bikavér, kullancsok, hat napra fejenként 25 ezer forintért a Car-Tourtól.

Persze dönthetünk másképp is. Bepakolhatunk mindent a kocsiba, szerzünk valahonnan 120 liter benzint (32 ezer forint) és elindulunk dél felé, valamelyik tengerpartra, például az Adriához. A Vista egy hétre 92 ezer forintért kínál egy négyfős apartmant, így benzinnel együtt alig 31 ezer forint fejenként a nyaralás. De ott van a horvát tengerpart is, Porec, egy hétre négy főnek 113 ezer forint az apartman.

Horvátországnak persze nem csak partszakaszai, meg autópályái vannak, de gyönyörű nemzeti parkjai is: erre épít az Eupolisz utazási iroda. A négy napos körút 35 ezer forintba kerül, utazással, szállással, sok vízeséssel és némi tengerrel fűszerezve.

Repülni jó

Akik messzebb utaznának, de nem akarnak kiszállni a kocsiból, azoknak a Neckermann ajánlata jöhet be: 1 hét három csillagos szállodában, Bulgáriában 44800 forintba kerül, méghozzá a Hotel Balatonban. Görögországban egy hét három csillagos szállodában félpanzióval 61 ezer forintból jön ki az utazási irodánál, lényegében ugyanez, csak vacsora nélkül, de az olasz tengerparton 68 ezer forintba kerül.

Repülőre szállni sokkal jobb, mert ugyan drágább, mint kocsival vagy busszal, de gyorsabban letudjuk az utazást. Korfu jó választás lehet, apartmannal, repülővel, ellátás nélkül 74 ezer forint a Neckermanntól.

De ennyiből már Tunéziába is eljuthatunk a Karthagóval, egészen pontosan Sousse-ba, a turistaközpontba. Az utazás és a három csillagos szálloda félpanzióval 62 ezer forintba kerül, ehhez jön még a 16 ezres reptéri illeték. Az utazási iroda leírása szerint a hotel régi építésű, a szobák egyszerű berendezésűek, csodára tehát nem érdemes számítani, de legalább szinte biztos hogy jó lesz az idő, és Port el Kantaoui jachtkikötője is közel van, ami egy csipetnyi Nyugat-Európa Észak-Afrikában.

Forróság, Invalidusok

# Egyre népszerűbbek a hétvégi kiruccanások, főleg a fiatalok körében, és a fapadosoknak köszönhetően. Négy nap, három éjszaka Londonban 66 ezer forintba kerül a Vistával, elhelyezés két csillagos szállodában, reggeli és egy félnapos városnézés az árban, plusz 11 ezer forintért kapunk még egy csillagot a szállodához.

Párizs nem különösebben nyári város, minden okádja a forróságot, az óriási terek, a kültéri látnivalók, a kőbe öntött város felperzseli az embert, enyhülést csak az Eiffel torony előtti medence nyújthat. Viszont sosem csillog olyan élesen az Invalidusok dómjának csúcsa, úgyhogy aki elhatározza magát, az kétcsillagos szállodában 73 ezer forintért megúszhatja az utazást, körülmények és juttatások ugyanazok mint Londonban.

Last-minute

Last-minute utazásra mindig érdemes várni, persze az irodák többnyire megpróbálnak meggyőzni minket az ellenkezőjéről, ráadásul van némi rizikófaktor is. Vaskó Viola, a Club Magellán utazásközvetítő iroda vezetője szerint idén kevesebb akciós útra lehet számítani, mert a legkedveltebb hotelek már az előfoglalási szezonban megteltek.

Azért a görög tengerpartra, Sartiba, két hétre már 45 ezer forintért el lehet jutni. Szintén találunk az akciók között rodoszi és korfui szállást, egy hét apartmanban, repülővel már ötvenezer forinttól. Ha valaki inkább a bolgár tengerpartra repülne, az megússza az egy hetet 50 ezer forintból, de a Török Riviérán egy hetes all inclusive ellátás sem kerül többe 110 ezer forintnál.