Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szövetségbe forrnak az olajtársaságok?

2001.05.15. 17:49
Az osztrák olajvállalat vezérigazgatója finom utalást tett arra, hogy érdemes lenne a Mol, a lengyel PKN és az OMV együttműködését mihamarabb a lehető legszorosabbra fűzni. Az osztrákok nyomulása érthető, a Mol jelenlegi helyzetét tekintve viszont inkább a kivárás lenne ideális.
Az OMV olajipari csoport azért érdekelt a Mol-lal és a PKN Orlennel kötendő szövetségben, mert messze a legnagyobb energiaipari konglomerátum, sőt a legerősebb vállalat jönne létre Közép-Európában - mondta a Reutersnek Richard Schenz, az OMV vezérigazgatója.

Együtt, mégis önállóan

Az OMV vezetője nyilatkozatában óvatosan kerülte az "egyesülés" szót, abban viszont már most bízik, hogy még az év vége előtt megkötik az együttműködési egyezséget az OMV és a másik két cég valamelyike között. Schenz azt mondta, a felek rendszeresen tárgyalnak, s a fő kérdés az: a cégek miként állhatnak össze úgy, hogy mindegyikük megtarthassa önazonosságát, mégis kihasználhassák az együttműködés előnyeit.

Közösen könyvelnének

Schenz szerint az együttműködéssel jelentős adminisztratív költségmegtakarítást érhetnek el, s ami az OMV számára különösen vonzó lehet: a 40 milliós Lengyelországban - ahol a PKN piacvezető - jelentős piacot szerezhetne az osztrák társaság. A vezérigazgató már gyakorlati példákat is vázolt az együttműködésre: úgy véli, a három vállalat például közös könyvelési és karbantartási részlegeket hozhatna létre, és együtt dolgozhatnának a kutatásban és fejlesztésben is.

Jobban járhat a kivárással a Mol

A Mol ugyan többször jelezte, hogy az együttműködést jónak tartja, ugyanakkor az Index úgy tudja, hogy a társaság menedzsmentje legkorábban 2-3 év múlva tartaná aktuálisnak az esetleges fúzió létrejöttét. Mielőtt a tárgyalások komolyan elkezdődnének, a Mol-nak több kérdést is rendezni kell - vélte Schweininger Károly, a Német Befektetési Társaság elemzője. Komoly hátrányba kerülhetne ugyanis a Mol, ha a gázüzletág eladása előtt fogna bele az együttműködésbe.

Három állam is jelentős tulajdonos

Az elemző szerint arról sem szabad megfelejtkezni, hogy mindhárom cégben jelentős az állami tulajdon (a Mol-ban 25, a másik két olajvállalatban pedig 30 százalék feletti), így nem tudni, hogy a magyar, a lengyel és az osztrák állam milyen feltételekkel lenne hajlandó lemondani arról, hogy a nemzeti olajtársaságban meghatározó szerepe legyen.

Az osztrákok tele vannak zsetonnal

Az OMV tehát finoman sietteti az együttműködést, ami érthető, hiszen - Schweininger szerint - lépéshátrányba kerültek a régió terjeszkedő vállalataival szemben. A szlovák Slovnaft-ot épp a Mol halászta el az orruk elől, s a cseh Unipetrol esetleges felvásárlása (erről jelenleg még folynak a tárgyalások) sem tűnik komoly fegyverténynek. A PKN pedig a közelmúltban bővítette hazai kúthálózatát, így erősíteni tudta lengyelországi pozícióit. Az OMV pedig - úgy tűnik - abba a helyzetbe került, hogy a magas olajárak miatt "dugig van pénzzel", csak éppen elkölteni nem tudja, s valószínűleg ezért sürgetné az együttműködést a Mol-lal és a PKN-nel.