Friderika
12 °C
29 °C

Sok milliárd forintot hiányolnak az önkormányzatok

2003.09.29. 09:52
Több tíz milliárd forintot hiányolnak az önkormányzatok jövő évi költségvetési támogatásához mindkét koalíciós párt szakpolitikusai. A forrásként mindkét frakcióban az államháztartási hiány növelését tartják a valószínűsíthető megoldásnak.
Az önkormányzatok érdekképviseletei után az MSZP és az SZDSZ szakpolitikusai is egyetértenek abban, hogy nem tartható a büdzsé tervezetének az önkormányzati finanszírozással kapcsolatos része. A tervezet szerint a helyi önkormányzatok jövőre mintegy 2500 milliárd forint bevétellel gazdálkodhatnak, ami alig több mint 4 százalékkal haladja meg az idei előirányzatot. Eközben a Pénzügyminisztérium 6 százalékos inflációt prognosztizál jövőre, vagyis a tervek szerint nem tartanák meg a jelenlegi támogatási szint reálértékét sem. A központi költségvetés például csak 21 milliárddal szerepeltet nagyobb összeget a helyi önkormányzati támogatás című során az ideinél, ami mindössze 2,9 százalékos növekménynek felel meg.

132-133 milliárd forint plusztámogatás

h i r d e t é s
A koalíciós pártok szakértői szerint a költségvetés vitájában további tízmilliárd forintokat kell biztosítani a helyhatóságoknak. Az MSZP és az SZDSZ gyors belső számításai egyeznek abban is, hogy az ideihez képest jövőre 132-133 milliárd forint plusztámogatás kellene pusztán ahhoz, hogy az előző évi szinten működjenek az önkormányzatok. Ezzel szemben a büdzsének a helyhatóságok érdek-képviseleti szövetségeihez eljuttatott tervezete csak 77 milliárd forint többlettel kalkulál. Jauernik István, a parlament önkormányzati bizottságának szocialista alelnöke szerint a címkézett, illetve időközben bejelentett támogatásokat is figyelembe véve ugyan a többlet az ideihez képest már 100 milliárd forint körül lehet, de ez még mindig kevés. Az érzékelhető növekedést a politikus szerint 150 milliárd forint jelentené.

Ugyanakkor - hangsúlyozta - fontos lenne, hogy a költségvetés ne "pántlikázza" fel az egyes összegeket, a parlament hagyja meg a források felhasználásáról szóló döntést az érintetteknek. A képviselő szerint az önkormányzati költségvetés növeléséhez szükséges összegeknek több forrása is lehet: saját pártján belül arra figyelmezteti képviselőtársait, hogy a további gazdaságélénkítésre szánt források, az áfakörben történő átsorolások a helyhatóságoktól vonják el pénzeket, az SZDSZ-t pedig még az adóvitában a negyedik, negyvenszázalékos szja-kulcs bevezetéséről igyekszik meggyőzni.

Plusz 55 milliárd kellene a fővárosnak

Egyértelműen prioritásként kezeli majd az önkormányzatok és azon belül is a főváros finanszírozásának kérdését az SZDSZ - hangsúlyozta Bőhm András, a párt fővárosi frakcióvezetője, a parlament költségvetési bizottságának tagja. Úgy látják, további 55 milliárd forint kellene minimálisan az idei szint tartásához (ez a költségvetés tervezetében szereplő 77 milliárd forinttal együtt összesen 132 milliárd többletet jelentene). Ez azonban még mindig csak ahhoz lenne elég - hangsúlyozta -, hogy a helyhatóságoknak ne több, "csak" ugyanazon nehézségekkel kelljen szembesülniük, mint az idén.

A politikus szerint a források tekintetében elsősorban a költségvetés sarokszámainak, a 3,8 százalékos államháztartási hiány felülvizsgálata jöhet szóba, ezt követően kell az egyéb kiadások lefaragásának lehetőségét megvizsgálni. A negyedik adókulccsal kapcsolatos felvetésre reagálva ugyanakkor úgy vélte, pártja nem támogatja azt, de annak bevezetése aligha oldaná meg a helyzetet.