Árpád
-2 °C
4 °C

Sok milliárd forintot hiányolnak az önkormányzatok

2003.09.29. 09:52
Több tíz milliárd forintot hiányolnak az önkormányzatok jövő évi költségvetési támogatásához mindkét koalíciós párt szakpolitikusai. A forrásként mindkét frakcióban az államháztartási hiány növelését tartják a valószínűsíthető megoldásnak.
Az önkormányzatok érdekképviseletei után az MSZP és az SZDSZ szakpolitikusai is egyetértenek abban, hogy nem tartható a büdzsé tervezetének az önkormányzati finanszírozással kapcsolatos része. A tervezet szerint a helyi önkormányzatok jövőre mintegy 2500 milliárd forint bevétellel gazdálkodhatnak, ami alig több mint 4 százalékkal haladja meg az idei előirányzatot. Eközben a Pénzügyminisztérium 6 százalékos inflációt prognosztizál jövőre, vagyis a tervek szerint nem tartanák meg a jelenlegi támogatási szint reálértékét sem. A központi költségvetés például csak 21 milliárddal szerepeltet nagyobb összeget a helyi önkormányzati támogatás című során az ideinél, ami mindössze 2,9 százalékos növekménynek felel meg.

132-133 milliárd forint plusztámogatás

h i r d e t é s
A koalíciós pártok szakértői szerint a költségvetés vitájában további tízmilliárd forintokat kell biztosítani a helyhatóságoknak. Az MSZP és az SZDSZ gyors belső számításai egyeznek abban is, hogy az ideihez képest jövőre 132-133 milliárd forint plusztámogatás kellene pusztán ahhoz, hogy az előző évi szinten működjenek az önkormányzatok. Ezzel szemben a büdzsének a helyhatóságok érdek-képviseleti szövetségeihez eljuttatott tervezete csak 77 milliárd forint többlettel kalkulál. Jauernik István, a parlament önkormányzati bizottságának szocialista alelnöke szerint a címkézett, illetve időközben bejelentett támogatásokat is figyelembe véve ugyan a többlet az ideihez képest már 100 milliárd forint körül lehet, de ez még mindig kevés. Az érzékelhető növekedést a politikus szerint 150 milliárd forint jelentené.

Ugyanakkor - hangsúlyozta - fontos lenne, hogy a költségvetés ne "pántlikázza" fel az egyes összegeket, a parlament hagyja meg a források felhasználásáról szóló döntést az érintetteknek. A képviselő szerint az önkormányzati költségvetés növeléséhez szükséges összegeknek több forrása is lehet: saját pártján belül arra figyelmezteti képviselőtársait, hogy a további gazdaságélénkítésre szánt források, az áfakörben történő átsorolások a helyhatóságoktól vonják el pénzeket, az SZDSZ-t pedig még az adóvitában a negyedik, negyvenszázalékos szja-kulcs bevezetéséről igyekszik meggyőzni.

Plusz 55 milliárd kellene a fővárosnak

Egyértelműen prioritásként kezeli majd az önkormányzatok és azon belül is a főváros finanszírozásának kérdését az SZDSZ - hangsúlyozta Bőhm András, a párt fővárosi frakcióvezetője, a parlament költségvetési bizottságának tagja. Úgy látják, további 55 milliárd forint kellene minimálisan az idei szint tartásához (ez a költségvetés tervezetében szereplő 77 milliárd forinttal együtt összesen 132 milliárd többletet jelentene). Ez azonban még mindig csak ahhoz lenne elég - hangsúlyozta -, hogy a helyhatóságoknak ne több, "csak" ugyanazon nehézségekkel kelljen szembesülniük, mint az idén.

A politikus szerint a források tekintetében elsősorban a költségvetés sarokszámainak, a 3,8 százalékos államháztartási hiány felülvizsgálata jöhet szóba, ezt követően kell az egyéb kiadások lefaragásának lehetőségét megvizsgálni. A negyedik adókulccsal kapcsolatos felvetésre reagálva ugyanakkor úgy vélte, pártja nem támogatja azt, de annak bevezetése aligha oldaná meg a helyzetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?