Piroska
-1 °C
5 °C

Nem akarnak létszámot csökkenteni a városok

2003.11.26. 08:42
Tarthatónak látszik az idei költségvetési terv, vagyis a városok nem zárnak majd deficittel - derül ki a Napi Gazdaság körkérdéséből. Ennek azonban ára van.
A Pénzügyminisztérium szerint a helyi önkormányzati alrendszer nem rontja lényegesen az államháztartás idei mérlegét, az elemzők szerint viszont komoly egyensúlyromlást könyvelhetnek el idén a települések. A pénzügyi tárca könnyebb helyzetben van, a hozzá befutó évközi adatokból tud előre jelezni. A legfrissebb, háromnegyed éves önkormányzati mérleg pozitív szaldót mutatott, hasonlóan a féléveshez - jelentette be a minisztérium egyik helyettes államtitkára.

Nem adnak 13. havit

A Napi Gazdaság által megkérdezett négy nagyvárosban - amelyek költségvetéseik alapján a teljes alrendszer csaknem húsz százalékát reprezentálják - idén nullszaldó körüli eredményt várnak, vagyis egyelőre alaptalannak tetszik a piac félelme a súlyos deficittől. A kiszámítható gazdálkodás ára viszont az, hogy több helyütt nem fizetik ki a 13. havi bért.

Figyelemre méltó továbbá, hogy a kormányzat által tervezett létszámleépítéseket az ágazati szabályozások miatt kivitelezhetetlennek tartják az önkormányzatok, ezért inkább mérsékeltebb béremelést hajtanak végre jövőre.

A helyhatóságok közt messze a legnagyobb összeggel gazdálkodik a Fővárosi Önkormányzat. A fővárosi büdzsé bevételi és kiadási oldala egyensúlyban lesz az év végén - mondta a napilapnak Moskovits Péter, a fővárosi közgyűlés költségvetési bizottságának elnöke. Moskovics szerint az év egészében a bevételek és a kiadások egyaránt némileg eltérnek a módosított előirányzatoktól, de a két oldal egyensúlya tartható lesz.

Elbocsátások Debrecenben

A debreceni önkormányzat valószínűleg nullszaldóval zárja az évet Decsi László főosztályvezető szerint. Működési hitelt nem vettek fel az idén, csupán olyan felhalmozási hiteleket, amelyek az előzetes költségvetési tervben is szerepeltek. Amennyiben mégis felborulnak terveik, akkor is legfeljebb a kiadási főösszeg öt százalékát kitevő, 1,5 milliárdra tehető hiánnyal lehetne számolni - véli Decsi. A szigorú gazdálkodás nem ad lehetőséget a közalkalmazottak 13. havi bérének idei kifizetésére, a köztisztviselők viszont a törvényi előírások szerint megkapják azt. Szintén az idei kiadásokat csökkentik azok a kötelezettségvállalások, amelyek után csak 2004-ben kell fizetniük. Az önkormányzat módosított költségvetési előirányzata 30,5 milliárd forint.

A következő évet jóval borúsabban látja a főosztályvezető. Ahhoz, hogy a hat százalékos béremelést teljesíteni tudja az önkormányzat, 420 munkatársától kell megválnia, amennyiben azt az ágazati törvények egyáltalán ehetővé teszik.

Nem emel bért Pécs

A pécsi önkormányzatnál több száz milliós többletet várnak 2003 végére, ami az áthúzódó teljesítésekből, az elmaradt fejlesztési munkákból és a többletbevételekből adódhat - közölte Kovács Lászlóné főosztályvezető. A 36-ról 43 milliárd forintra módosított költségvetésbe a kongresszusi központ építésének megkezdése nem fért bele, a nagyszabású beruházás valószínűleg csak jövőre indulhat. A közalkalmazottak 13. havi bérét a debreceni önkormányzat sem fizeti ki idén.

Fiskális szempontból 2004 nehezebb évnek ígérkezik Kovács Lászlóné szerint is, mivel a központi áremelések és az adótörvények módosítása miatt több száz millió forinttal növekvő kiadásaikat nem ellensúlyozza állami támogatás. A hat százalékos béremelésről valószínűleg lemond az önkormányzat, ehhez ugyanis elbocsátásokat kellene végrehajtani, ám a közalkalmazottak nagy részétől az ágazati szabályozás miatt sem mondhatnak le.