Laura, Alida
15 °C
32 °C

A PM becsapta az önkormányzatokat?

2003.12.08. 12:45
Az Info Rádió értesülései szerint sorra döbbennek rá az önkormányzatok, hogy a hosszas egyeztetés után kialkudott költségvetési támogatási többlet nem ér semmit. Sőt, a háttérben módosított adószabályozás szerint jövőre áfakörös lesz az állami támogatás, ezért az önkormányzatoknak a támogatások jelentős részét, több tízmilliárd forintot vissza kell fizetni az államkasszába.
Diósy László, a TÖOSZ elnöke szerint a Pénzügyminisztérium becsapta az önkormányzatokat, míg Gémesy György az Info Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az egész tárgyalás egy nagy átverés volt. "Becsapva érzik magukat az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek, mert több tízmilliárd forinttal kevesebb állami pénzzel számolhatnak, mint amennyiről a költségvetési vita során a kormánnyal megalkudtak" - nyilatkozta az rádiónak Diósy László szabaddemokrata veszprémi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Az önkormányzatok ugyanis egy "csendben" módosított adószabályozás szerint 2004-től nem igényelhetnek vissza áfát, az állami támogatások viszont áfásakká válnak.

Több tízmilliárd forint

Diósy László becslése szerint ez országosan több tízmilliárd forint kiesést jelent a településeknek, amelyet nem tudni, hogy fognak kigazdálkodni. Az egyik legnagyobb problémának azt érzi a polgármester, hogy az önkormányzatok nem tudtak az adószabály változtatásáról. A pénzügyi tárca ugyanis nem értesítette őket a terveiről, hanem az alkusorozattól függetlenül hozták meg a döntést. Diósy meggyőződésének adott, hangot, hogy a támogatások múlt heti megszavazásakor a parlamenti képviselőknek sem volt fogalmuk arról, hogy ez milyen következményekkel jár. Ha tudták volna, akkor Diósy szerint egészen máshogy viselkedtek volna.

A miniszterelnökkel egyeztetnének

Gémesi György, Gödöllő MDF-es polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az Info Rádióban úgy nyilatkozott: egyetért Diósy Lászlóval, hogy ami történt, az egy nagy átverés volt a kormány részéről. Hozzátette: az egyeztetések idején senkinek sem tűnt fel az áfa-trükk. A pénzügyi tárca sem hívta fel a figyelmet, hogy vigyázat, itt nettó összegekről van szó, nem bruttóról. Gémesi elmondta: bíztak abban, hogy a támogatás mennyisége úgy értendő, ahogy a tárgyaláskor megfogalmazták. Mint kijelentette, most egy "flikk-flakk" után kiderül, hogy átlagosan húsz százalékkal kevesebb összeg jut a településeknek. Gémesi György végül leszögezte: az önkormányzati szövetségeknek a miniszterelnökkel kell egyeztetniük a kérdésről.