Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Az európai és az orosz észjárás különbözik

2007.03.28. 19:44
Orbán Viktor szerint a magyar állam magatartása az energiapolitikában példátlan, hiszen leértékeli a közép-ázsiai térséget, tagadja e téren az orosz állami befolyást, és leértékeli az EU és a Nabucco gázvezeték lehetőségeit. Erről a Fidesz elnöke szerdán beszélt, a párt budapesti rendezvényén.

"Ahogy a magyar állam viselkedik az energiapolitikában, az példátlan, nem jellemző Európában" - mondta Orbán Viktor a párt által a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmával szervezett konferencián.

A Fidesz elnöke szerint három dolog jellemzi a magyar állam viselkedését. Egyrészt "lesajnálja" a kelet-ázsiai térséget, ahelyett, hogy lehetőségnek tekintené energiagondjai megoldásában. Másrészt tagadja az orosz állami befolyást az európai piacon megjelenő orosz cégek hátterében. Harmadrészt leértékeli azokat a törekvéseket, amelyeket az EU annak érdekében tesz, hogy közös energiapolitikát hozhasson létre, "következésképpen leértékeli a közös energiapolitikai törekvéseket szimbolizáló Nabucco vezeték lehetőségét" - közölte. Hozzáfűzte: ez "három olyan magatartás a magyar állam részéről, amely ellentétes az EU érdekeivel, ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel is".

Magyarországnak el kell köteleznie magát

A pártelnök hangsúlyozta: Magyarországnak el kell köteleznie magát a közös európai energiapolitika mellett, Magyarországnak fel kell hagynia a különutas energiapolitikával. Hozzátette: a Fidesz erre szeretné rávenni a kormányt. Orbán Viktor az energiapolitika kapcsán kifejtette, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg a Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. A politikus szerint, míg Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatók, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző.

"A mi felfogásunk szerint az Oroszország és az Európai Unió kapcsolata, illetve az energiafüggőség problémájának lényege, hogy az orosz észjárás és az európai észjárás a gazdaságot illetően jelentősen különbözik egymástól" - fogalmazott a Fidesz elnöke. Úgy vélte, Európának tudomásul kell venni Oroszország ezen "sajátos" észjárását és ennek tudatában kell kialakítania "energiafüggőséget csökkentő, Oroszországhoz fűződő új energiapolitikáját". A politikus szerint, aki nem ismeri el ezt a két gondolkodásmódot, tagadja ezt a különbséget, az "Magyarország számára nem kívánatos tendenciákat erősít". Közölte: Európának és azon belül Magyarországnak is világossá kell tenni, hogy "mi jó együttműködésre törekszünk Oroszországgal, ismerjük és elismerjük a különbözőségeket, és éppen a különböző észjárás tudomásulvétele alapján kívánjuk kialakítani" energiapolitikánkat.

Nem kell ebből politikát csinálni, elnök úr

A konferencián - bár nem volt előadó - Orbán Viktor szavait követően szót kért Oroszország budapesti nagykövete, aki azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni. "Nem kell ebből politikát csinálni, elnök úr, le kell ülni tárgyalni" - mondta. Hozzátette: nem kell eltérő észjárásról beszélni, hiszen csak piaci szempontok döntenek. Mint mondta, az orosz kormánynak fontos, hogy tudja, az orosz termelőknek biztos piacuk van. Az orosz energia megvásárlása nemcsak a vevőnek, de a szállítónak is fontos - mondta."Oroszországban az energiapolitikáról csak piaci alapon lehet beszélni" - hangsúlyozta.

A konferencián szintén nem volt előadó, ám az orosz nagykövet szavaira reagálva Litvánia budapesti nagykövete is felszólalt, és azt mondta: országát folyamatos nyomás alatt tartja az orosz monopólium egy számára nem kedvező privatizációs ügylet miatt.