Ervin
14 °C
21 °C

A magyarok síelni mennek

2006.11.17. 07:37
Az idegenforgalmi hivatalok és utazási irodák igyekezete ellenére Ausztriába kevesen utaznak szervezetten, ugyanakkor az idén is az osztrák síterepek számíthatnak a legtöbb magyar turistára. A magyarok átlagosan négy napot töltenek ott.

Ausztriában több éve küzdenek azért, hogy a kisebb hegyvidéki szállások is bekerüljenek az irodák katalógusaiba - véli Kovács Attila, a Vista utazási iroda szakértője. Mivel évek óta a nyugati szomszédunkhoz látogat a legtöbb síelő, ez komoly bevételkiesést jelent az utazási irodák számára.

Az osztrák idegenforgalmi iroda adatai szerint nagyobb arányban érkeznek egyéni utasok az országba, és csak azok fordulnak utazási irodákhoz, akiknek nyelvi nehézségeik akadnak. 2005. január-novemberben a magyarok által ott töltött vendégéjszakák több mint felét Stájerországban (28,5 százalék) és Karintiában (28,8) regisztrálták. Ausztriában a tavalyi téli szezon alatt összesen 60 millió vendégéjszakát töltöttek, ez 1,2 százalékos növekedés a 2004-2005-ös téli szezonhoz képest.

Déri Tamás, a Tensi Holiday vezetőjének reményei szerint az idén többen választják a távolabbi desztinációkra az utazási irodák által szervezett sítúrákat, hiszen ez biztonságosabb, és bizonyos esetekben olcsóbb megoldás, mint ha valaki maga szervezné utazását. Ha nem is annyian, mint Ausztriába, de a szlovák és francia síterepekre is várhatóan többen utaznak az idén, elsősorban fiatalok.

A Francia-Alpok szállásai rendkívül olcsók, és egy hatnapos síbérlet már 15 ezer forintért elérhető, míg Ausztriában 35-40 ezer forintra is számítani lehet. Szlovákiában évek óta folyamatos, osztrák tulajdonban lévő beruházások zajlanak. Regős Pál, az Alpesi Travel vezérigazgatója kiemelte: túl nagy az árverseny a világhálón kínált alpesi szállások és az irodák kínálata között. Az irodáknak speciális, ötletes ajánlatokkal kell magukhoz csábítani az utazókat. A hazai gazdasági megszorítások az idei téli szezon forgalmán még egyáltalán nem érzékelhetőek, de ez várhatóan a nyári hónapokra változni fog, és az utazási irodáknak komoly bevételkieséssel kell számolniuk.