Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Adóajándék az OTP-nek

2003.11.13. 09:24
Milliárdot megközelítő, de biztosan több százmillió forintot elérő ajándékot adott az adótörvényekkel az OTP Banknak a kormány és az országgyűlési képviselők majd mindegyike, közölte a Népszabadság. Az utolsó pillanatban a honatyák - a kabinet hathatós támogatásával - úgy módosították az adójogszabályokat, hogy az OTP Banknak ne kelljen adót fizetnie a gépkocsinyeremény-betétkönyvekre kisorsolt autók után.
A legnagyobb hazai pénzintézet egyeduralkodó a gépkocsinyeremény-betétkönyvek piacán: a terméket csak a bank forgalmazza, írja a lap. Az ilyen takarékbetét tulajdonosa nem kap kamatot, helyette részt vesz a havonta tartott sorsoláson. A gépkocsinyeremény-betétkönyvet sokan a múlt örökségének tartják, hiszen a szerencsés betétes az autóra várást rövidíthette meg a megtakarítással. Az OTP Banknál szeptember 30-án több mint 970 ezer ilyen betétkönyvet tartottak nyilván, az így megtakarított összeg meghaladja a tízmilliárd forintot.

Nyeremény vagy kamat?

A legújabb adóügyet valószínűleg éppen az hozta magával, hogy a gépkocsinyeremény-betétkönyv régi bútordarab, így sokáig senki sem gondolt az ily módon kiosztott nyeremények adózására. A probléma egy korábbi adóvizsgálat során derült ki. Az APEH arra a következtetésre jutott: a szerencsés betétkönyv-tulajdonosoknak kiosztott autók után húszszázalékos nyereményadót kell fizetni, hiszen az autó nyeremény. Az OTP Bank viszont úgy vélte: az autó tulajdonképpen a kamatot testesíti meg, amelyet a betétesi közösség így oszt el maga között. A kamat pedig nem adózik - pontosabban adója 0 százalékos a jogszabályok szerint.

Várakozásokon felüli eredmény
A várt, több mint 50 százalék helyett 70 százalékkal nőtt éves szinten az OTP Bank harmadik negyedévi adózás előtti eredménye, közölte a Napi Online. Az OTP Bank Rt. 4,5 százalékkal 2 635,9 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábban elért 3,3 százalékos bővüléssel. A harmadik negyedévi átlagos mérlegfőösszeg 18,3 százalékkal volt magasabb, mint 2002. hasonló időszakában. A saját tőke közel 40 százalékkal gyarapodott, 256,8 milliárd forintra. A bank a harmadik negyedévben 26,835 milliárd forint adózás előtti és 22,121 milliárd adózás utáni eredményt ért el, ami 69,9, illetve 70,2 százalékkal magasabb mint 2002. harmadik negyedévében és 1,5 százalékkal magasabb, illetve 2,8 százalékkal alacsonyabb a 2003. második negyedévi eredménynél. Az eredmény igen jónak számít, hiszen a NAPI Gazdaság által megkérdezett szakértők átlagosan 50 százalék feletti növekedést, azaz 23,6 milliárdos adó előtti nyereséget vártak.

Egyik sem

A vitatkozó felek között a Legfelsőbb Bíróság (LB) volt hivatott igazságot tenni. Az LB egy nem is olyan nagyon régen hozott ítéletében azt mondta ki az 1996-os keltezésű ügy kapcsán: a betétekre kiosztott autó nem kamat, de nem is nyeremény. A döntés értelmezése mindkét félnek fejtörést okozott. Az APEH a személyi jövedelemadó-törvény paragrafusaiból ezt követően csak azt tudta kiolvasni, hogy az OTP természetbeni juttatásként adja az autót a kisorsolt betétkönyv-tulajdonosoknak. Ez 55 százalékos adó- és járulékterhet jelentett volna.

Elbújt

Erre a helyzetre hozott megoldást a parlament által a héten elfogadott adómódosítás. Történt ugyanis, hogy a kormány javaslatához október 30-án a költségvetési bizottság módosító indítványt nyújtott be. A két héttel ezelőtt, csütörtökön tartott bizottsági ülés után ilyen merőben új javaslat már nem kerülhetett az Országgyűlés elé. A Népszabadság szerint az indítvány szinte elbújt a többi között: a kamat fogalmát meghatározó paragrafus azon mondatát írta át, amely a takarékbetét kamatáról szólt. A módosítás szerint kamatnak minősül "a takarékbetétről szóló törvényben meghatározott takarékbetétre fizetett (jóváírt) hozam". Egy zárójeles megjegyzés továbbá azt is tartalmazza, hogy a törvényalkotó ide érti a nyereményt is, ha nyereménybetétről van szó. Értsd: az OTP-nek nem kell adót fizetnie a kiosztott autók után, mert az kamatnak minősül.

Nem támogatta, de megszavazták

A módosítást a kormány nem támogatta a változtatási indítványok megszavazásakor, a múlt héten. Ennek hatására az ellenzék automatikusan igent mondott rá, viszont a kormánypártok is megszavazták. Így aztán az indítvány 360 igennel, 11 ellenszavazat mellett lett a jövő évi adómódosítások része. Az adótörvényekről hétfőn még egyszer szavaztak a képviselők. Ezen a voksoláson a törvényt csak elfogadják a honatyák. Elvben - mivel az utolsó szavazás előtt technikai módosításokra, pontosításokra még sort szoktak keríteni. E változtatásokat a kormánynak kell javasolnia. A kormány 25 oldalas pontosító indítványt terjesztett be, és ezek között változtatott az OTP-nek készült paragrafuson is. Két ponton.

Visszamenőleg

Az egyik módosítás valóban technikai volt: a takarékbetétek típusait nem törvény, hanem "csak" törvényerejű rendelet tartalmazza, így e szerint változtattak. A kormány másik változtatása azonban már nem csak technikai jellegű. Ez azt mondja ki, hogy a takarék-betétkönyv kamatáról szóló módosítás visszamenőleg érvényes. Vagyis: a január elseje után hatályos rendelkezések szerint mindig is kamatnak minősült a betétkönyvek sorsolása révén kapott nyereményautó. Az APEH így ezen a címen semmit sem követelhet a banktól.

0,8-1,8 milliárd forint

Azt, hogy ezáltal mekkora adó kifizetésétől mentesült az OTP Bank, nehéz meghatározni, írja a lap. Az APEH hat évre visszamenőleg követelheti az adó fizetését, vagyis elvben több mint 1600 gépkocsi után. Ezek összértéke meghaladja a hárommilliárd forintot - ám kérdés, hogy ennek az összegnek hány százalékát kellett volna kifizetnie az OTP-nek, ha nem születik meg az új jogszabály. A bank elvben törvény nélkül is megnyerhette volna a vitát, így egyébként sem kellett volna fizetnie. Ha az autókat végül nyereménynek minősítették volna, a fizetendő összeg 600-800 millió között mozogna. Ha a gépjárművek átadását természetbeni juttatásként tüntették volna fel, akkor 1,8 milliárd forintról is lehetne beszélni.