Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Felvásárolnák az OTP-t

2006.01.23. 09:26
Az Euromoney név nélkül idéz egy befektetési bankárt, aki az egyik globális bank nevében, felvásárlási szándékkal megkereste az OTP-bankot. A magyar nagybank menedzsmentje azonban nemet mondott az előzetes akvizíciós szándékú megkeresésre. Az Euromoney írása szerint a lehetséges akvizíció egyik akadálya Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki vaskézzel ellenőrzi a bankot.
Az Euromoney által név nélkül idézett bankár szerint Csányi csak akkor fontolna meg egy ajánlatot, ha az jelentős felárat tartalmazna, és neki igen magas pozíció - például az elnöki - jutna az egyesüléssel létrejövő új pénzintézetben. Az újság szerint ez méltányosnak tűnhet az OTP piaci értékeltsége miatt.

Nem végleges nem

Az Euromoney szerint az OTP potenciális vevőinek nem kell feladniuk a reményt. Bár egy ilyen tranzakció jelenleg még valószínűtlen, a bank körülményei változhatnak a következő néhány évben. Az újság által név nélkül idézett bankár szerint az OTP négy-öt éven belül felvásárlási célponttá válhat. Egyszer Csányi is leköszön, és akkor megnyílik az esély arra, hogy esetleg egy nagyobb tranzakcióval akar visszavonulni.

Az újság a régióba érkező befektetők között a globális nagybankokat valószínűsíti. Szerinte az olyan globális szereplőknek, mint a Citigroup vagy az HSBC sehol nincs jelentős pozíciójuk az egyre vonzóbb lakossági piacon ugyanakkor megvan a pénzügyi erejük ahhoz, hogy egy húzással a csúcsra kerüljenek.

Az Euromoney által megkérdezett szakértők nem várnak rövid időn belül ilyen átütő erejű tranzakciót a térségben, mert a regionális bankokra nem nehezedik eladási nyomás (sőt maguk is terjeszkednek), néhány éven belül azonban nem elképzelhetetlen a kép megváltozása.

Az Euromoney által megfogalmazott vélemény fedi a valóságot. A jelen pillanatban nagy valószínűséggel nem eladó az OTP, s még a legnagyobbakat is erőteljesen elgondolkoztatná az az összeg, amelyet fizetni kellene a magyar bankért. Az OTP menedzsmentje és a részvényesek számára is könnyebben elfogadható egy olyan 5 év múlva bekövetkező esetleges tranzakció, amely már egy jelentős növekedésen átesett bankot érint. A tőkeértékben felturbózott bank megvétele pedig egy konzervatív nagybank számára is emészthetővé tenné (az alacsonyabb szorzókon keresztül) a tranzakciót.

Az OTP felvásárlása jelenleg tényleg nem reális, azonban hosszabb távon a beinduló konszolidáció hatására elméletileg van lehetőség rá.