Tekla
8 °C
20 °C

Kivonulással fenyeget az OTP a banki nyereségadó miatt

2004.09.18. 13:18
Külföldre viszi legnyereségesebb üzletágait az OTP, ha az állam kiemelten adóztatná a banki nyereséget. A bank vezérigazgatója szerint az állam a bankszektorral fizettetné meg rosszul szervezett, drága működését.
Ellentámadást indított az OTP a pénzügyminisztérium 24 százalékos banki nyereségadó-terve ellen. A legnagyobb magyar pénzintézet pénteki közleménye szerint az állam a nagy hatékonysággal üzemelő bankszektorral akarja megfizettetni saját gazdaságtalan működésének terheit.

Az elmúlt tíz évben az OTP "termelékenysége ötszörösére, hatékonysága negyvenszeresére nőtt", áll a bank közleményében. Ezzel szemben folyamatosan nő az államkassza hiánya, és nem csökken a foglalkoztatottak száma sem, így az államigazgatás hatékonysága csökken. A megemelt nyereségadó terheit a bank üzletfeleire lesz kénytelen átterhelni, figyelmeztet a közlemény.

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató szerint egy "ötletbörzének köszönhető új sarc" miatt a bank akár külföldre viszi legnyereségesebb üzletágait. A Népszabadságnak adott interjújában Csányi Szlovákiát jelölte meg a bank kártyaüzletágának és ügyfélszolgálatának lehetséges új helyeként, mivel ott az adóterhek és a munkaerő bérköltsége is alacsonyabb.

Az OTP heves támadása máris hatással volt a pénzügyminisztériumra. A bank közleményére reagálva a minisztérium sajtóosztályának vezetője még kiállt eredeti álláspontjuk mellett, Draskovics Tibor egy délutáni, zárt ajtók mögötti összejövetelen már felvetette más, a bankok nyereségét direkten nem érintő javaslatok elfogadásának lehetőségét is. A kérdésben a pénzügyminiszter a Bankszövetség elnökével és "a legnagyobb magyar bank elnökével is" tárgyalni kíván.