Repülőgépet vásárolt az OTP

2005.06.18. 09:34
Az OTP Bankcsoport megvásárolt egy Falcon 900 EX típusú repülőgépet - erősítette meg Németh Miklós, a hitelintézet projektfinanszírozási és akvizíciós igazgatója az MTI-nek a Népszabadság értesülését. A kisgép Magyarországra érkezésének konkrét időpontjáról nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit közölt, hogy erre várhatóan júliusban kerül sor.

Az igazgató elmondta: a bankcsoport vezető testülete azért határozott a repülőgép megvétele mellett, mert a külföldi bankvásárlások előkészítése, az akvizíciós és az azt követő transzformációs folyamat, majd a későbbiekben a rendszeres szakmai kontroll munkacsoportok gyakori utazását teszi szükségessé.

A Falcon 900 EX beszerzése jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, hiszen egyebek mellett a munkatársak elszállásolásának díja is kiiktatható - tette hozzá.

Az igazgató előnyként említette az azonnali rendelkezésre állást, a repülőgép értékállóságát és a szabad kapacitás bérbeadásának lehetőségét.

falcon 900 ex
Falcon 900 EX

A korszerű kisgép megvásárlását a bankcsoport finanszírozta, a tulajdonosi és üzemeltetési feladatokat pedig a bank száz százalékos tulajdonában lévő, 1997-ben alapított Air Invest Kft. látja el - mondta Németh Miklós, aki egyben a társaság ügyvezetője is.

A cég már feltérképezte a bérbeadás lehetőségeit is, és az már most látszik, hogy a kapacitás egyharmadát multinacionális cégek kötik le, ami az igazgató szerint érthető, hiszen eddig ilyen típusú légijárművet csak külföldről lehetett bérelni. A kisgép magánszemélyek számára is elérhetővé válik, ugyanis az OTP Travel utazási iroda exkluzív útjaihoz használni fogja azt.

A feltételezett több millió dolláros vételárat az igazgató nem kívánta kommentálni, azt azonban hangsúlyozta, hogy az ár értékarányos, és a bank ennél az ügyletnél is érvényesítette hagyományosan prudenciális befektetési szempontrendszerét. Németh Miklós szerint a Falcon 900 EX típusú jet paraméterei és teljesítménymutatói rendkívül előnyösek: az utastere 10 méter hosszú és 2 méter széles, hatótávolsága 8300 kilométer, sebessége meghaladhatja a 930 kilométert óránként.

A Falcon 900 EX típusú gépek maximum 14 főt képesek szállítani a két pilótán és a légiutaskísérőn kívül, de hosszú távú utakra csak nyolc személy számára kényelmes. A Falcon 900 EX ülései ággyá is alakíthatók, ekkor öt ember alhat kényelmesen a felhők felett.

A Falcon 900 EX neve a belpolitikai hírekből is ismerős lehet, 2002-ben ilyen típusú gépen utazott Orbán Viktor Bostonba, hogy díszdoktorrá avathassák. A repülőút később belpolitikai botránnyá dagadt, mivel az akkori ellenzék nehezményezte, hogy repülőt egy svájci charter-bróker cégtől 32 millió forintért bérelték a hivatalos látogatás egy napjára.  • Hírek
  • Személyi kölcsön