Auguszta
-4 °C
2 °C

Évente 25 millió óvszert használunk el

2003.06.17. 07:41
Egy magyar párra átlagosan öt elhasznált óvszer jut egy évben. A legnépszerűbbek a natúr, valamint a színes és ízesített eszközök. Egyre keresettebb az aktus meghosszabbítását lehetővé tevő óvszer is. A forgalmazók szerint a magyar lakosok alapvetően prűdek és kevesen vásárolnak interneten keresztül.
Magyarországon évente mintegy 25 millió óvszer kel el, a forgalom nyolcvan százalékán három nagyobb társaság osztozik. A maradék húsz százalék sok kis cég között oszlik meg.

A fiatalok a törzsvásárlók

A nyár a turistaszezon beköszöntével jót tesz az óvszerpiacnak, a téli hónapokhoz képest ilyenkor mintegy 20 százalékkal nő az értékesítés volumene. A vásárlók többsége fiatal, a 16-35 éves korosztályba tartozik, ez a réteg adja a forgalom több mint 80 százalékát.

A minőség is fontos

Magyarországon jelenleg nem gyártanak óvszert, importból fedezik a szükségleteket. A forgalmazók tapasztalata szerint az utóbbi időben a drágább nyugat-európai márkák rovására mind nagyobb részesedést szereznek az olcsóbb kelet-ázsiai termékek.

Piackutatók szerint a fogyasztóknak az ár mellett a minőség is fontos. Ezt jelzi, hogy fokozatosan megnőtt a kettős védelmet nyújtó, spermaölő anyagot is tartalmazó óvszerek iránti kereslet.

A natúrt és az ízesítettet egyaránt szeretik

A forgalmazók véleménye szerint a magyarok óvszerhasználati szokásain még van mit változtatni. A belga Rako óvszert forgalmazó Interrako Kft. öt termékkel van jelen, ezek közül a legkedveltebb a hagyományos, natúr óvszer. Ez teszi ki a forgalom felét.

Ezzel ellentétesek a magyarországi piacvezető Lifestyles márkát forgalmazó Hungaromedica Kft. tapasztalatai. Szerintük a legkeresettebb termékek közé tartozik a színes és az ízesített óvszer. Az Interrakónál a második az aktus meghosszabbítását lehetővé tevő Long Love elnevezésű termék.

Újabb típusok bevezetésére főként marketingszempontból van szükség, mivel a jelenlegi termékpaletta szinte teljesen lefedi az igényeket. A Rako óvszer iránti keresletet jelentősen megnövelte, hogy támogatták a ValóVilág késő esti adásait.

Az óvszeresek szerint prűdek vagyunk

Az Interrako munkatársa szerint a magyar lakosság viszonylag prűd. Ezt jelzi a natúr óvszerek iránti erős kereslet, valamint az, hogy szinte kimutathatatlan mértékű a honlapjukon keresztül történő internetes vásárlás.

A gumióvszer elterjedését gátolja, hogy az országban elenyésző számban található óvszerautomata, a Hungaromedica Kft. jelenleg például csak tíz ilyennel darabbal rendelkezik. Az automaták külföldön rendkívül népszerűek, gyakoriak, hazánkban az utóbbi hónapokban nőtt az érdeklődés az ilyen szerkezetek iránt.