Gerzson
-3 °C
3 °C

Idén nem bővül a magyarországi óvszerpiac

2004.06.30. 07:43
Várhatóan ebben az évben stagnál a magyarországi óvszerpiac, mintegy 25 millió speciális "munkaruhát" adnak el. Továbbra is a márkás kondomok a kelendőbbek.
A magyarországi óvszerpiac - a korábbi évek minimális növekedése után - az idén is stagnál. Így várhatóan mintegy 25 millió kondomot adnak el, ez mintegy egymilliárd forintos forgalmat jelent. A "gumi" a tabletta után a második legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer a magyarok körében.

A forgalom 80 százalékán a három legnagyobb társaság osztozik; a legkelendőbb márkák a Lifestyles, a Durex, a Masculin és a Rako. Nincs különösebb szezonális ingadozás az eladásoknál - mondta Illés László, a Lifestyles és Kámaszutra termékeket forgalmazó Hungaromedical Kft. üzletágvezetője.

Már nem kell a színes

A nagyobb ünnepek - így karácsony és húsvét - környékén visszaesnek az eladások, míg a nyár elején és az iskolakezdés környékén kisebb emelkedés tapasztalható, ám ezeken kívül nincsenek nagy eltérések. Továbbra is a márkás óvszerek a kelendőbbek - ez részben az olcsó és kétes biztonságú "gumik" ellen kampányoló promóciós tevékenységnek köszönhető.

Mára lecsengett a színes és ízesített kondomok divatja. Inkább a klasszikus óvszerek a kelendőbbek, ezek között egyre népszerűbbek a valamilyen extrával - síkosított, lidokanios vagy a kettős védelmet jelentő spermiciddel - rendelkező termékek - mondta Illés.

Ezt a erősítette meg Wallfisch Tamás, a Durexet forgalmazó SSL Magyarország Kft, értékesítési igazgatója is, aki szerint a forgalmazó cégek bevételeik 10-15 százalékát fordítják marketingre. Magyarországon elsősorban különböző turnékat és felvilágosító programokat támogatnak a forgalmazók. A Sziget fesztiválon a Durex, míg szintén népszerű EFOTT-on a Lifestyles képviselteti magát. A december elsejei nemzetközi AIDS-napot évek óta a Hungaromedical szervezi.