Mátyás
-6 °C
1 °C

Betétkönyv helyett versenyló

2003.07.24. 10:45
Megéri versenylovat vásárolni megtakarított pénzünkön, olvasható a portfolio.hu-n. A paripák árát nem befolyásolja az ingadozó gazdasági helyzet, politikai fordulatok, vagyis hosszú távon is stabil befektetéssel van dolgunk. Versenylovat vásárolni azonban nem olcsó mulatság, akár tízmilló forintot is elkérhetnek egy nemes négylábúért.
A lovassportnak, a lovaglás iránti szenvedélyüknek egyre többen hódolnak világszerte, de sok vásárlásban pénzügyi megfontolások is szerepet játszanak. Ahogyan világszerte, Magyarországon is népszerű befektetési formává vált a lóvásárlás, írja a portfolio.hu. Az állatok aktuális árát ugyanis nem befolyásolja az ingadozó világgazdasági helyzet, a váratlan politikai események, tehát hosszú távon is stabil befektetésnek tekinthetők.

Háromszázezertől tízmillióig

Becslések szerint Magyarországon jelenleg mintegy kilencvenezer lovat tartanak, ebből évente tözenöt-húszezer kancát fedeztetnek évente. A lóállomány kilencvenöt százaléka körülbelül tízezer magánvállalkozás tulajdonában van. Az itthon tenyésztett legértékesebb lovakat fajtatenyésztő egyesületekben nevelik fel, az onnan kikerülő állatok döntő többsége külföldre kerül, olvasható a Portfolio weboldalán.

A hazai lóárak háromszázezer és tízmillió forint között mozognak, az ár függ az állat korától, fajtájától, kiképzésétől. Az utóbbi időben Superville a legértékesebbnek tartott magyar ló, amelya világbajnokságon hatodik lett, illetve Dallos Gyula Action nevű lova, amely az Európa-bajnokságon harmadik lett és számos világbajnoki kupafordulóban szerepelt.

A rekordár 1,7 millió ausztrál dollár

Az egyik legnagyobb hazai tenyészet, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Rt. jelenleg mintegy kétszáz lovat tart. Tavaly tizenegy versenyló talált gazdára külföldön, áruk háromszáz-ötszázezer forint között mozgott - adja hírül a portfolio.hu. Alighanem rekordárnak számít az az összeg, amelyet egy japán tenyésztő fizetett új lováért. Az egyéves Sunday Silence 1,7 millió ausztrál dollárjába - ez 2,6 milliárd forintot ér - került az új tulajdonosnak, akit a világhírű Arrowfield versenyistállótól vásárolt meg egy ausztráliai árverésen.

Jönnek a lovasturisták

A lovassport másik jelentős ágazata, a lovasturizmus és a hozzá kapcsolódó gazdasági ágazatok, ami világszerte több millió embernek ad mukát. Magyarország a vendégküldő országok visszajelzései szerint az első három legkedveltebb hely egyike. A jelenleg nyilvántartott közel százezer ló közül mintegy tízezer állatot használnak turisztikai célokra: aktívan három-négyezer lovat vesznek igénybe, a többi bemutatókon szerepel.

A lovastevékenység fokozatos fellendülésével, a lovaglás és lótartás népszerűvé válásával egyre többen döntöttek úgy, olyan lovaslétesítményt alakítanak ki, amely jövedelmet termel. A kilencvenes évek elejétől nagy számban jöttek létre lovaspanziók, istállók, lovas szolgáltatásokat nyújtó intézmények. A portfolio.hu közlése szerint ezeknek az objektumoknak a száma mára több mint négyszáz, a beruházások hozzávetőleges értéke meghaladja a húszmilliárd forintot .