Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyorsan váltanak munkahelyet a pályakezdők

2004.11.03. 07:16
A legrosszabbul kereső pályakezdők közel 2 milliót, míg a legjobb fizetést kapók majdnem 3 millió forintot vihetnek haza évente, bruttó bérként. A kezdő fizetések két év múlva minimum 15, de akár közel 40 százalékkal is nőhetnek.
Az informatika, az értékesítés és a marketing az a munkaterület, ahol a legjobb fix bérre számíthatnak a diplomás pályakezdők. A termelés és adminisztráció pedig a leghálátlanabb terület a fizetések szempontjából - derül ki a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. most elkészült felméréséből. A kezdő bérek szempontjából nagy a szórás, az éves bruttó fix keresetek 1,9-2,9 millió forint között alakulnak.

Nagymértékben eltérnek az átlagos pályakezdők, a hiányterületek szakemberei és a tehetséges pályakezdők kereseti lehetőségei. Bár a kezdő fix bér szektoronként változik, egy-két év munkavégzés után azonban jelentős különbségek adódhatnak a bérezésben. Ha az átlagos pályakezdő minimális fix bérét, az 1,9 millió forintot tekintjük 100 százaléknak, akkor ehhez képest a tehetséges pályakezdők bére emelkedik leginkább, hiszen két év után 38,7 százalékos béremelkedésre számíthatnak, míg az átlagosnak minősülő társaik csak 15,4 százalékosra - mondta lapunknak Várhalmi Zoltán, a Hay Group elemzője. A kutatásból kiderült, hogy az átlagos pályakezdők fizetése két év után éri el azt a fizetési szintet, melyet a hiányterületek szakembereié már egy év után elérnek.

Hiány és tesztek

A felmérésben részt vevők 42 százaléka jelezte, hogy bizonyos pályakezdőkből hiány mutatkozik a munkaerőpiacon. Elsősorban a villamos- és gépészmérnök végzettségűeket nevezték meg, mint a hiányterületek szakembereit.

A válaszok alapján egyértelmű, hogy a cégek leggyakrabban a szakmai gyakorlat, informális kapcsolatok és újsághirdetés alapján veszik fel a pályakezdőket.

Kiválasztási módszerként elsősorban a felvételi beszélgetéseket használják, nyelvismereti teszttel kombinálva. Az idei felmérésben összesen 11 nagyvállalat több mint száz olyan pályakezdője vett részt, akinek legfeljebb három év szakmai tapasztalata van. A részt vevő vállalatok fele ipari termelő és külföldi cég leányvállalata. A pályakezdők 74,5 százaléka műszaki vagy közgazdasági végzettségű, 86 százalékuknak pedig nincsen beosztottja. A cégek 59 százaléka különbséget tesz "tehetséges" és "átlagos" pályakezdők között, méghozzá teljesítményük, aktivitásuk és kreativitásuk alapján értékelik őket.

Figyelmeztető jelenség, hogy a diplomás pályakezdők egyharmada már egy-két éven belül el akarja hagyni jelenlegi munkahelyét - állítja az elemzés alapján Várhalmi Zoltán. Ez a nagymértékű mobilitási hajlandóság jelentős károkat okoz munkáltatóiknak, hiszen a munkatapasztalat nélküliek integrálása a szervezetbe, és bevezetésük a munka világába sok pénzt és energiát igényel tőlük. A szakember úgy véli, épp ezért a munkaerő megtartása és a motiváció a kulcskérdés azoknál a cégeknél, ahol nagyszámú diplomás pályakezdő dolgozik. Az elmenetel leggyakoribb okai: a kihívást jelentő érdekes munkakör hiánya, a rugalmas munkavégzés és a fizetés emelkedésének kilátástalansága.