Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Romániában bővíthetik a paksi erőművet

2002.06.16. 16:03
Elképzelhető egy olyan együttműködés, amely alapján Magyarország Romániában bővítené a paksi erőművet - nyilatkozta Ionel Bucur, a cernavodai atomerőmű igazgatója.
Az igazgató elmondta: a közelmúltban Magyarországon járt és az ottani megbeszélésein az illetékes szakemberektől úgy értesült, hogy felmerült a paksi atomerőmű bővítésének igénye.

- Tudomásunk szerint kormányzati szinten még nincs döntés ebben a kérdésben. Szóba került, hogy a paksi erőművet egy vagy két CANDU-, esetleg Westinghouse-típusú áramfejlesztő egységgel bővítsék. Ugyanakkor Magyarország számára is előnyös lehet, hogy megfelelő mennyiségű áramszállítás fejében részt vegyen a cernavodai erőmű harmadik egységének megépítésében - mondta a cernavodai létesítmény igazgatója.

Bucur szerint a cernavodai erőmű harmadik, 700 megawatt teljesítményű blokkja remélhetőleg tíz éven belül felépülhet. Mint mondta, ha Magyarország részt venne az építkezés finanszírozásában, akkor olyan megállapodásra lehetne jutni, hogy Románia a termelt 700 megawatt áramból 250 megawattot Magyarországra szállítana.

Az igazgató úgy vélte, hogy akkor is van lehetőség az együttműködésre, ha Magyarországon úgy döntenek, hogy újabb CANDU típusú erőművet építenek. - Ebben az esetben Romániából nukleáris fűtőanyagot és nehézvizet lehetne Magyarországra szállítani - mondta Bucur, aki emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt egy magas rangú magyar küldöttség már ellátogatott a nehézvíz-gyárba és a nukleáris fűtőanyag előkészítő üzembe.

Románia húsz évvel ezelőtt kezdte meg az eredetileg öt energetikai egységűnek tervezett atomerőművének építését az Al-Duna jobb partján, a dobrudzsai Cernavodán. Az erőmű első 700 megawatt teljesítményű reaktorát 1996-ban helyezték üzembe. Jelenleg a román áramtermelés 10 százalékát adja Cernavoda.

Az erőmű második egységének felépítése a tervek szerint 2005-ben fejeződik be. Ezzel egy időben szakmai és kormányzati szinten a harmadik egység építéséhez szükséges anyagi források feltérképezése folyik. A román illetékesek ezen a téren komolyan számolnak a szomszédos országok - köztük Magyarország - részvételével.

Európa első CANDU-típusú atomreaktorát Cernavodán helyezték üzembe 1996. decemberében. Somogyi György, a reaktor licencével rendelkező kanadai cég cernavodai vezérképviselője elmondta: a reaktor komoly műszaki előnye az, hogy nem dúsított, hanem természetes állapotú urániumot használ üzemanyagul.

A további műszaki erények közül az egymástól teljesen független, zárt rendszerű kettős hűtőberendezést említette, amely nukleáris tisztaságú nehézvizet használ fel. A műszaki koncepció nagy előnye a magas fokú gazdasági hatékonyság, üzemelési és környezetkímélő biztonsági rendszere pedig a legkorszerűbbek közé tartozik - mondta Somogyi György.