Árpád
-2 °C
4 °C

Romániában bővíthetik a paksi erőművet

2002.06.16. 16:03
Elképzelhető egy olyan együttműködés, amely alapján Magyarország Romániában bővítené a paksi erőművet - nyilatkozta Ionel Bucur, a cernavodai atomerőmű igazgatója.
Az igazgató elmondta: a közelmúltban Magyarországon járt és az ottani megbeszélésein az illetékes szakemberektől úgy értesült, hogy felmerült a paksi atomerőmű bővítésének igénye.

- Tudomásunk szerint kormányzati szinten még nincs döntés ebben a kérdésben. Szóba került, hogy a paksi erőművet egy vagy két CANDU-, esetleg Westinghouse-típusú áramfejlesztő egységgel bővítsék. Ugyanakkor Magyarország számára is előnyös lehet, hogy megfelelő mennyiségű áramszállítás fejében részt vegyen a cernavodai erőmű harmadik egységének megépítésében - mondta a cernavodai létesítmény igazgatója.

Bucur szerint a cernavodai erőmű harmadik, 700 megawatt teljesítményű blokkja remélhetőleg tíz éven belül felépülhet. Mint mondta, ha Magyarország részt venne az építkezés finanszírozásában, akkor olyan megállapodásra lehetne jutni, hogy Románia a termelt 700 megawatt áramból 250 megawattot Magyarországra szállítana.

Az igazgató úgy vélte, hogy akkor is van lehetőség az együttműködésre, ha Magyarországon úgy döntenek, hogy újabb CANDU típusú erőművet építenek. - Ebben az esetben Romániából nukleáris fűtőanyagot és nehézvizet lehetne Magyarországra szállítani - mondta Bucur, aki emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt egy magas rangú magyar küldöttség már ellátogatott a nehézvíz-gyárba és a nukleáris fűtőanyag előkészítő üzembe.

Románia húsz évvel ezelőtt kezdte meg az eredetileg öt energetikai egységűnek tervezett atomerőművének építését az Al-Duna jobb partján, a dobrudzsai Cernavodán. Az erőmű első 700 megawatt teljesítményű reaktorát 1996-ban helyezték üzembe. Jelenleg a román áramtermelés 10 százalékát adja Cernavoda.

Az erőmű második egységének felépítése a tervek szerint 2005-ben fejeződik be. Ezzel egy időben szakmai és kormányzati szinten a harmadik egység építéséhez szükséges anyagi források feltérképezése folyik. A román illetékesek ezen a téren komolyan számolnak a szomszédos országok - köztük Magyarország - részvételével.

Európa első CANDU-típusú atomreaktorát Cernavodán helyezték üzembe 1996. decemberében. Somogyi György, a reaktor licencével rendelkező kanadai cég cernavodai vezérképviselője elmondta: a reaktor komoly műszaki előnye az, hogy nem dúsított, hanem természetes állapotú urániumot használ üzemanyagul.

A további műszaki erények közül az egymástól teljesen független, zárt rendszerű kettős hűtőberendezést említette, amely nukleáris tisztaságú nehézvizet használ fel. A műszaki koncepció nagy előnye a magas fokú gazdasági hatékonyság, üzemelési és környezetkímélő biztonsági rendszere pedig a legkorszerűbbek közé tartozik - mondta Somogyi György.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?