További Magyar cikkek
Geberdusz vagy majomtej?
Riportereink több mint fél éve törik a fejüket, hogy milyen elnevezés kerül a Valódi Vegyes címkéjére. Egy népi szinonima talán? A kommunistagyanúsan merész boszorkányfing? A szalonspiccesen értelmetlen kugyi? A koleszos hangulatú majomtej? A misztikus geberdusz? A semlegesen tárgyszerű tömény? Hát egyik sem.
Csak itt és csak gyümölcsből
Az újrakeresztelés oka az volt, hogy a magyar kormány szerette volna levédetni a 'pálinka' nevet, hogy azt csak a Magyarországon, hazai eljárással gyümölcsből párolt italokra legyen alkalmazható. Az EU-val csak akkor tudjuk elfogadtatni az igényt, ha nálunk is csak azok az italok kaphatók pálinka néven, amelyek megfelelnek a feltételeknek - magyarázta addiktológusunknak Pete Nándor, a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának főosztályvezető-helyettese.
Kikovácsolták
Így hát mostanra elkészült a szabályozás, amely július elsejével elrendeli, hogy csak a Magyarországon előállított, kizárólag gyümölcsből készült párlatok hozhatók forgalomba pálinka néven - közölte Rácz Endre a földművelésügyi tárcától. A nyelvújítók ezzel párhuzamosan kikovácsolták jól megfontolt javaslatukat, amely azt mondja, hogy a pálinkának ezentúl nem nevezhető tömények - egyes becslések szerint ezek teszik ki a szektor éves termelésének 80 százalékát -'szeszes ital' fedőnéven futhatnak.
A megnevezést megelőzheti bármilyen fantázianév, a címke utalhat a szintetikus összetevők aromájára - mondjuk "cseresznye ízű" - de sehol sem fordulhat elő maga a 'pálinka' szó.
Drága barack
Egy neve elhallgatását kérő szeszipari nagyágyú elmondta, hogy egy liter finomszesz jelenleg 150-200 forint körüli áron állítható elő, míg egy liter valódi barackpálinka önköltségi ára - a terméstől függően -1200-1500 forint. A magyar átlagpolgár ezen túl nem tud pálinkát inni - kesergett informátorunk. Eddig sem tudott, csak azt hitte - gondoltuk mi, de nem szóltunk közbe.
Elbuknak a gyengék
Addiktológiai osztályunk személyesen is ellenőrizte, hogy mi a helyzet szeszes ital-fronton néhány budapesti közértben. A borzongató színű krumplipálinkák mellett meglepetésünkre találkoztunk olyan termékekkel is, amelyek már most a 'szeszes ital' névre hallgattak. Egyesek előre áttértek volna az új megnevezésre? Egy szakember feloldotta a talányt: az az ital, amelynek alkoholszintje nem éri el a 37,5 fokot, most sem nevezhető pálinkának.