Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Keresetlen pályakezdők

2003.02.11. 10:00
Míg az előző év második felében a munkaadók hozzávetőleg egynegyede kívánt pályakezdőt alkalmazni, addig az idei év első felére már csak ötödük jelezte ez irányú igényét. Mindemellett a tavaly végzett diplomások fizetési elvárásai 15 százalékkal nőttek az előző évihez képest.
Nem vállalkozik az iskolából frissen kikerült fiatalok foglalkoztatására a gazdálkodószervezetek egy igen jelentős része. Az idei év első felében mindössze 19 százalékuknál mutatkozik majd igény pályakezdők foglalkoztatására - állapították meg kutatók a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium számára 4550 gazdálkodó megkérdezésével készült rövid távú munkaerő piaci prognózisban.

A pályakezdők közül a gimnáziumot végzettek a legkevésbé kapósak, a legnagyobb kereslet a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzettek iránt mutatkozik. A cégek által felvenni kívánt pályakezdők között a főiskolát, egyetemet végzettek aránya alig haladja meg a tíz százalékot.

A vállalatok tapasztalt munkaerőt keresnek

Lipcsei András, a Pendl & Piswanger vezetői tanácsadó ügyvezető igazgatójának tapasztalata szerint is kicsi a pályakezdők iránti kereslet. Ennek okát elsősorban a gazdaság általános állapotában látja. A tőkebefektetések száma érezhetően csökkent, a fejlesztések száma megtorpant, a cégek jobban ellenőrzik kiadásaikat. Ezért ha új munkaerőt vesznek fel, a tapasztaltabbakat részesítik előnyben - állítja.

Nőttek a friss diplomások fizetési elvárásai

Eközben a felsőfokú oktatási intézményekből tavaly kikerült diplomások fizetési elvárása az egy évvel korábbi adatokhoz képest 15 százalékkal nőtt. A www.candidate.hu adatai szerint 2001-ben átlagosan havi bruttó 143 ezer forintot reméltek, 2002-ben már 165 ezret.

Arra a kérdésre, hogy a pályakezdők iránti gyenge keresletet figyelembe véve mégis miért emelkedtek a felsőfokú végzettségű pályakezdők fizetési elvárásai, Lipcsei András kifejtette: Magyarországon az utóbbi hónapokban erőteljesen meglódultak a bérek, nagyobb mértékben nőttek, mint azt a termelékenység indokolta volna. Részben emiatt nőttek a fiatalok fizetési elvárásai.

Emellett még az is közrejátszik, hogy az egyetemeken, főiskolákon elterjedtek azok a szakok, szakirányok, melyek elnevezésükben "menedzsereket" képeznek, azt a téves üzenetet közvetítve a hallgatók felé, hogy viszonylag magas fizetést remélhetnek. Érthető, hogy a munkaerőpiacra kilépve rögtön realizálni szeretnék a tanulóévek alatt kialakult fizetési igényeiket - fűzte hozzá.

Kockázatkerülő munkaadók

Bárkányi Norbert, a Great & Young Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője úgy látja: manapság kevésbé rögzítettek a munkakörök, ezért a munkaadók a munkavállalóktól nagyfokú rugalmasságot, tapasztalatot, felelősségérzetet várnak el. Mindennek teljesülését a munkaadók nem látják garantáltnak egy pályakezdő alkalmazásakor, a kockázatot ezért egy tapasztaltabb munkavállaló felvételével csökkentik. A növekvő fizetési igények okaként a nemzetgazdaságban tapasztalható nagyarányú bérkiáramlást jelölte meg, valamint azt, hogy a szabadidő felértékelődött.  • Vennék
  • Hírek