Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Német munkások építik az M6-ost

2005.04.27. 08:49
A régióban Magyarországon és Lengyelországban folynak nagy autópályaépítések, a németországi recesszió miatt egyre nagyobb számban érkeznek német munkások Magyarországra.
A Magyar Nemzet információi szerint kétszáz német építőipari munkás dolgozik az M6-os autópálya Érd-Dunaújváros szakaszán, a kivitelezés lebonyolítására létrehozott közkereseti társaság (kkt.) száz alkalmazottjából is csak tizenöt magyar. A lap szerint megfordult a trend a mélyépítőiparban, immár Nyugat-Európából jönnek munkavállalók hazánkba. Ez leginkább a német építőipari recesszióval magyarázható, továbbá azzal, hogy a jelentősebb autópálya-építések jelenleg Magyarországon és Lengyelországban zajlanak.

A Magyar Nemzet szakemberekre hivatkozva ugyanakkor azt írja: a külföldiek foglalkoztatásánál nagyobb probléma, hogy a haszon reményében a tendereken győztes nemzetközi konzorciumok igyekeznek csökkenteni az alvállalkozóknak fizetett összegeket. Az M6-os szakaszának megépítésére és 22 éves üzemeltetésére a Bilfinger Berger, Porr, Swietelsky cégek által létrehozott német-osztrák érdekeltségű M6 Duna Autópálya Konzorcium kapott megbízást tavaly ősszel a magyar államtól. A beruházás megkezdése előtt az alvállalkozói szerződéseket igyekeztek a legalacsonyabb árakon megkötni, arra viszont a szakma sem számított, hogy a költségeket a kivitelezés során is lefaragják. A lap úgy értesült, hogy bizonyos esetekben az elvégzett munkáért 10-30 százalékkal fizetne kevesebbet a konzorcium az alvállalkozóknak, kivitelezési hiányosságra hivatkozva. A konzorcium, illetve a kkt. azért próbálkozik az alvállalkozói árak leszorításával, mert a munka során nem várt költségek merültek fel, amit csak a nyereség terhére tudnának elvonni.

Hazafiatlan német cégek bojkottja?

Gerhard Schröder kancellár kormányzó pártjának, a német szociáldemokratáknak egyes képviselői vihart kavartak, s kiváltották több nagy német vállalkozás haragját azzal az ötletükkel, hogy bojkottálni kellene a munkahelyeket megszüntető cégeket -- jelentette az .eurohirek.hu. A javaslatot Ute Vogt, a párt elnökhelyettese fogalmazta meg. Az elképzelés lényege az, hogy a fogyasztók büntessék a munkahelyeket megszüntető vállalatokat azzal, hogy nem vásárolják e cégek termékeit. Az új állásokat teremtő vállalkozások "jutalomként" a fogyasztók szimpátiájára, s így bevételük növekedésére számíthatnának.

Ute Vogt kiállását megelőzően a szociáldemokrata párt vezetője, Franz Müntefering bírálta azokat a cégeket, amelyek tömegesen bocsátják el dolgozóikat vagy külföldre telepítik gyáraikat. Az ipari miniszter Wolfgang Clement is egyetért a két politikussal, szerinte a vállalkozásoknak "modern hazafiasságról" kellene tanúbizonyságot tenniük, s célszerű lenne, ha az érintettek még egyszer átgondolnák termelésük kihelyezését. A munkaadó szövetségének vezetője szerint felelőtlenség vállalkozások bojkottjára felszólítani a fogyasztókat. Dieter Hundt szerint ha egy cég a gazdasági gondok miatt munkahelyek megszüntetésére kényszerül, akkor egy bojkott bizonyosan csődbe kergeti a vállalkozást.

A legfrissebb adatok szerint ötmillió német van munka nélkül, ami 1930 óta a legmagasabb adat.