Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Panamába megy a magyar

2007.05.17. 07:48
Horvátország, Montenegró, Bulgária, Egyiptom? Bármilyen meglepő, de a magyar ingatlanvásárlók nem állnak meg ezeknél az országoknál, s még távolabbi, sőt kimondottan egzotikus piacokon is vásárolnak - legtöbb esetben befektetési céllal - jellemzően tengerpart menti ingatlant. Bár a legnépszerűbb célpont továbbra is Horvátország, ám a globális trendeknek megfelelően a hazai befektetők látókörébe is bekerültek olyan tengerentúli ingatlanpiacok, mint Panama, Dominika vagy Brazília.

Magyarországon a külföldön ingatlant vásárlók meghatározó része átlagosan 10-20 millió forintos önrésszel vágnak bele a tengerparti apartman vásárlásába és – amennyiben lehetséges – hitelt is vesznek fel hozzá. A külföldi ingatlanba fektetőknek az egyik legfontosabb szempont az adott piac kiegyensúlyozottsága, különböző garanciák és biztosítékok megkapása, mondta el a Portfolio.hu-nak Kemecsei Lívia, a külföldi ingatlanok forgalmazásával foglalkozó SunInWest ügyvezetője.

Tízmillióval a tengerpartra

A befektetők többsége 10-20 millió forintos önrészt invesztál az ingatlan vásárlásába, s a fejlett piacokon jellemzően felvesz mellé jelzáloghitelt. A hitelfelvétel ugyanis nem minden országban megoldható, az egyre népszerűbbé váló Dubaiban vagy Abu Dhabiban továbbra sincs lehetőség hitelfelvételre. Ezzel szemben Cipruson már 4,5 százalékos fix kamatozású jelzáloghitelt vehetünk fel euróban.

Az idei év egyik slágerdesztinációja Panama lehet, a közép-amerikai országban ugyanis igen alacsony szinten állnak még az ingatlanárak és az elmúlt időszakban a külföldi ingatlanbefektetők fókuszába került a térség. Emellett a szakértő felhívta a figyelmet Abu Dhabira, mely Dubai árnyékából kilpéve egyre népszerűbb célponttá válik a nemzetközi befektetők körében. A SunInWest exkluzív luxusingatlanokat is forgalmaz, így 3 millió dollár fölött már mexikói vagy dél-afrikai villa tulajdonosai lehetünk.

A hagyományos vásárlás-bérbeadás-értékesítés háromszög mellett több befektető dönt olyan ingatlan vásárlása mellett, melyet a jelenleg benne lakó tulajdonos ad el és veszi utána bérbe garantált bérleti díj mellett egy meghatározott időszakra. Ez a fajta, a kereskedelmi ingatlanok esetében régóta alkalmazott konstrukció (buy to let) elsősorban az USA-ban, Cipruson és Franciaországban népszerű.

Európában továbbra is az Adria a nyerő

Visszatérve Európába megkérdeztük Görög Áront, az Otthon Centrum Holiday ügyvezetőjét, aki elmondta, hogy a magyar vásárlók körében továbbra is Horvátország a legnépszerűbb célpont, s szerinte ez a helyzet várhatóan érdemben nem is fog változni, hiszen déli szomszédunk földrajzi közelségének és az infrastruktúra fejlettségének köszönhetően hatalmas előnyben van a többi európai tengerparti desztinációhoz képest.

Bár Bulgária vonzó lehet, szerinte a távolság és az odavezető úthálózat minősége jelentős hátrányt jelent a magyar befektetők szemében. Bulgária esetében azonban érdemes megjegyezni, hogy nyaraláci célpontként is egyre népszerűbbé válik Magyarországon, ez pedig az ingatlanvásárlásokat is beindíthatja.

Hol mennyi?

A már említett Panama és Abu Dhabi mellett több feltörelvő ingatlanpiac is jelentős felértékelődési potenciált hordoz magában, ám ezeknél a piacoknál értelemszerűen sokkal nagyon kockázatokkal kell számoljunk, mint pl. Floridában vagy a francia riviérán. Véleményünk szerint az elkövetkezendő évek slágerbefektetése lehet (elsősorban persze Nyugat-Európában, azon belül is az Egyesült Királyságban és Íroszágban) Marokkóban, Egyiptomban, Brazíliában tengerparti apartmant vásárolni.

Ezekben az országokban a tengerparti ingatlanárak a nyugat-európai szintekhez képest alacsonyak az árak és nagy nemzetközi ingatlanfejlesztők jelentek meg a piacon. Marokkóban a spanyol Fadesa a legaktívabb, míg Egyiptomban az El Gouna projekt jelzi egy új korszak elejét

Az árakat tekintve igen széles spektrumban válogathatunk az elképzeléseinknek megfelelő tengerparti ingatlanok közül. Míg a francia riviérán egy 30 négyzetméteres stúdióért kb. 130 ezer eurót kell fizessünk, addig Paraguayban egy 300 négyzetméteres, gyarmati stílusban épült családi házat megkaphatunk mindössze 75 ezer euróért. Európában Spanyolország és Franciaország – jelentős részben a brit kisbefektetők miatt – számít a legdrágábbnak, ennél lényegesen olcsóbban vehetünk nyaralót a Balkánon, ahol Horvátország mellett ma már Bulgária és Montenegró is az ingatlantérképen található.

Hová ne menjünk?

A külföldi kisbefektetők érdeklődése egy ország (pontosabban egy bizonyos országrész) iránt sok esetben túlfűtött ingatlanpiacot eredményez, azaz piaci buborék alakul ki, hiszen a legtöbb vásárló spekulatív alapon vásárol ingatlant, így az ingatlanárak elrugaszkodnak attól a szinttől, melyet az adott piac fundamentumai indokolnának.

A túlfűtött piac elkerülhetetlen módon korrekción megy majd keresztül, mint történt az Spanyolország és Florida esetében, ahol az árakat jellemzően egy kvázi mesterséges kereslet hajtotta fel. Az USA-ban beindult lakáspiaci korrekció az egyik legsúlyosabban Floridát érintette, míg a Spanyolországban beindult lassulás kimenetele egyelőre kérdéses. A most feltörekvő piacok közül elsősorban Bulgáriával kapcsolatban szokás emlegetni túlfűtöttséget, a kelet-balkáni országban azonban inkább túlfejlesztésről beszélhetünk, melynek elsősorban a rosszabb adottságú projektek eshetnek áldozatául.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!