Cseréljük le a panelt!

2007.01.30. 08:08
Bár tömeges menekülésre nem számíthatunk a panellakásokból, ám a távfűtés díjának drasztikus emelkedése szignifikánsan megnövelheti majd a panelkínálatot az általunk megkérdezett piaci szereplők szerint. Mivel a panellakás az egyik legolcsóbb alternatívát jelenti a lakáspiacon, így igen nehéz helyzetben vannak, akik kevésbé költséges fennartású ingatlanra szeretnk cserélni lakótelepi lakásukat.

Hasonló árkategóriában a panel alternatívája a jóval kisebb lakás és a távolabbi, alapvetően rossz elhelyezkedésű agglomerációs falvakba való kiköltözés mellett azért nem teljesen képtelenség 8-10 millió forintért gázfűtésű, téglaépítésű lakást találni...

A klasszikus csere: olcsó agglomeráció

A felső középosztály kiköltözése mellett az agglomerációt választóknak egy részét már korábban is a panelból elköltözők adták, akik a kedvezőbb fenntartási költségek miatt "cserélték" panellakásukat régebbi építésű, nem túlságosan jó állapotú házra. Ez a jelenség elsősorban Budapesttől délre, illetve keletre eső, távolabbi településeket érintette, mondta el a Portfolio-nak Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A szakember szerint az átlagos panellakás áráért megkapható kisebb területű családi házak jellemzően az 50-es, 60-as években épültek, és - ellentétben a panellakásokkal - nem feltétlenül összkomfortosok. Ezt az alternatívát többségében nyugdíjasok használták ki, nekik ugyanis nem kardinális kérdés a város ésszerű közelsége.

Buda: csak a XXII. kerület

Budán mindenképpen kisebb méretű lakásban kell gondolkodia annak, aki panellakását cserélné el és nem a "kiemelt" lakótelepek (Pók utca, Gazdagrét, József A., stb.) egyikén tulajdonol ingatlant. A legkedvezőbb alternatívát a XXII. kerület nyújtja, egy 50-60 négyzetméteres panellakás áráért (átlagosan 180,000 ft/nm-rel számoltunk), max. 10 millió forintért Budafokon akár 45 nm-es gázfűtéses, felújításra nem szoruló téglaépítésű ingatlant találunk.

Bővebb kínálat Pesten

A budainál egyértelműen bővebb kínálat fogad minket a pesti oldalon az alsó árkategóriában. Az egyik kézenfekvő lehetőség a VIII. kerület rosszabb állapotú, olcsóbb része. A Józsefvárost megérintő megújulás érezhetően kihagyott egy területet, a Nagykörút-Baross utca-Népszínház utca által határolt városrészen a lakásárak még mindig igen alacsonyan állnak, így itt könnyedén találhatunk a panellel megközelítőleg azonos négyzetméteráeon kínált gázfűtéses-téglaépítésű ingatlanokat. Mindenképpen hozzá kell tenni azonban, hogy ennek a környéknek a közbiztonsága, lakókörnyezete egyértelműen rosszabb a legtöbb lakótelepnél. Ráadásul a Studio Metropolitana közelmúltban publikált kutatása szerint a lakótelepen élők többsége egyértelműen preferálja jelenlegi lakóhelyét a belvárosi bérházakkal szemben.

A jó tömegközlekedésű, a városközponthoz nagyon közel eső józsefvárosi alternatíva mellett Pesten leginkább Újpesten és a X. kerületben találhatnak "panelárban" lakásokat a távfűtéstől megszabadulni vágyók. Szóba jöhet még Angyalföld kevésbé frekventált része és az Örs vezér terétől kifelé eső területek (XVI. kerület) is. Összességében azonban be kell látnunk, hogy a - nem frekventált lakótelepen lévő - panellakásukat elcserélni vágyóknak a legtöbb esetben a méret, a lakókörnyezet, a várostól való távolság és a komfort közül legalább egyben engedniük kell.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla